Novosti online

Danas je Svetski dan deteta

BEOGRAD – Svetski dan deteta, 20. novembar, obeležava se sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Tim povodom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović prisustvovaće multimedijalnoj interaktivnoj radionici, a nakon toga biće održan svečani program u kome će učestvovati Minja Subota, Ljubivoje Ršumović i hor „Čarolija“.

Paunović je Tanjugu povodom Svetskog dana deteta koji se ove godine obeležava pod sloganom „Svako dete ima pravo da…“ rekla da je vlada jasno utvrdila prioritete na kojima će u narednom periodu još intenzivnije raditi kada je u pitanju zaštita dece.

Prema njenim rečima, nastaviće se aktivnosti na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, sa posebnim akcentom na vršnjačko nasilje.

„Maloletničko pravosuđe, odnosno, pravosuđa po meri dece biće i dalje prioritet, a to znači da će se stvarati uslovi da deca, u skladu sa svojim uzrastom, mogu učestvovati u sudskim i upravnim postupcima, ali i da će se stvarati uslovi za širu upotrebu i uvođenje novih vaspitnih nalog“, rekla je Paunović.

Podsećajući da je Srbija među prvim zemljama koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta,ona je istakla da su naši zakoni uglavnom usklađeni i sa Konvencijom, ali i sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

„Kancelarija za ljudska i manjinska prava, ove godine, obeleziće Svetski dan deteta u Dečijem kulturnom centru, da decom, pesnicima i umetnicima koji su simbol odrastanja mnogih generacija, uz interaktivnu izlozbu posvećenu Nikoli Tesli, dečije pesme i pozorisnu predstavu Devojcica sa šibicama“,rekla je Paunović.

Čestitajući svoj deci Srbije Svetski dan deteta, ona je poručila odrslima da je njihova najveća i najplemenija obaveza da od Srbije učine najbolje mesto za odrastanje dece.

Povodom Svetskog dana deteta oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović koji su poručili da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne može biti kompromisa i da najbolji interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima.

I iz Unicefa poručuju da se uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta 1989. godine, prava miliona dece krše svakoga dana.

Skoro 50 miliona dece je raseljeno iz svojih domova, 250 miliona dece živi u zemljama koje su pogođene sukobima, a skoro 385 miliona dece živi u ekstremnom siromaštvu, samo su neki od podataka koje je objavio Unicef.

„Dok sukobi, krize i ogromno siromaštvo dovode živote i budućnosti miliona dece u opasnost, sada je hitnije nego ikada da se zaštite prava dece – a to je i ključna stvar za izgradnju jačih i stabilnijih društava“, rekao je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lot.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

 

Foto Tanjug/M. Marković, ilustracija

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh