• Gradovi

  Danas nastavak ostavinske rasprave Brozovih naslednika

  BEOGRAD – Ostavinska rasprava o podeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita biće nastavljena danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

  Na ročištu se očekuje da se naslednici izjasne o detaljnim spiskovima imovine koji su im uručeni u sudu pre 15 dana.

  Naslednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

  Brozova supruga Jovanka je preminula 20. oktobra 2013. godine, a rasprava o njenoj zaostavštiti biće nastavljena 7. decembra.

  U raspravi ostavine učestvuju i punomoćnici porodice Karađorđević koja zahteva da se iz zaostavštine izuzme imovina koja je nekada pripadala toj dinastiji.

  Taj postupak podele imovine 14. decembra će navršiti pune 32 godine, pošto je ostavinska rasprava inicijalno pokrenuta zahtevom njegovog, sada već pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine.

  Centralna tema ostavinske rasprave je Brozov sef u Narodnoj banci Srbije, koji je pre dve i po godine otvorila i popisala Komisija predsendika Srbije i sudu dostavila zapisnik o otvaranju sefa.

  Mediji su preneli da je Komisija uvidom u sadržinu sefa (depoa) zaključila da „više ne stoje razlozi da se Depo smatra državnom tajnom“, kao i da „pokretnosti koje čine sadrĹľinu Depoa ne spadaju u sastav ostavštine J.B. Tita“.

  Inače, nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza.

  Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ.

  Preminula Jovanka Broz je ranije podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima („rols-rojs“, beli „kadilak“, „linkoln“…).

  Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama…

  Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

  Foto TANJUG, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com