Gradovi

Danas naučno-stručni skup o ispitivanju vozila

BEOGRAD – Bezbednost u saobraćaju osoba sa posebnim potrebama biće jedna od centralnih tema naučno-stručnog skupa o ispitivanju vozila u Srbiji, koji u okviru 5.Beogradskog sajma automobila danas organizuju Centar za motorna vozila AMS S i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Skup će, kako je najavljeno iz te Agencije, otvoriti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a prisutnima će se obratiti i predsednik AMS S Mirko Butulija.

Jedna od centralnih tema je bezbednost osoba sa posebnim potrebama koja bi kroz diskusiju učesnika trebalo da odgovori na pitanja šta sve moraju da ispune vozila i oprema na vozilima da bi osobe sa invaliditetom bile bezbedne u saobraćaju.

Prezentacija rada AMS S sa predstavljenim tehničkim problemima i mogućim rešenjima u ovoj oblasti ima za cilj da pokaže neka od tehničkih rešenja koja u potpunosti ispunjavaju sve uslove zakonske regulative, a tiču se ugradnje pomoćnih komandi za obuku vozača, i ručnih komandi za bezbedno i sigurno upravljanje vozilom lica sa invaliditetom.

Adaptacije vozila, prema potrebama vozača sa posebnim potrebama obavljaju radionice isključivo prema zahtevima korisnika vozila, a ponekad i sami korisnici u skladu sa svojim veštinama, alatom, materijalom i maštom koju imaju, adaptiraju svoja vozila.

Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj ne postoji sistem sufinansiranja u ovoj oblasti, pa je osobama sa invaliditetom teško da automobil prilagode svojim potrebama, pri čemu često dovode sebe, a ponekad i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

Organizatori očekuju da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja učešćem na skupu učiniti da se ova oblast reguliše po uzoru na primere dobre prakse iz zemlja članica EU.

Gosti iz Nemačke upoznaće učesnike skupa kako je ova oblast regulisana u njihovoj zemlji, a biće prezentovano i specijalno opremljeno vozilo koje je za ovu priliku stiglo iz Nemačke.

Foto Tanjug/ N.Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh