Gradovi

Danas nova sednica parlamenta

BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta započeće danas novu vanrednu sednicu, na kojoj će razmatrati 23 akta, među kojima su i izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa inveliditetom.

Sednica je sazvana na zahtev 200 poslanika, a predložene izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će osobama sa invaliditetom omogućiti potpisivanje isprava uz pomoć pečata, prva je od predložene 23 tačke dnevnog reda.

Dopunama je predloženo da su organi javne vlasti dužni da u postupcima pred tim organima, pored potpisivanja isprava na način uređen posebnim propisom, osobi sa invaliditetom koja ima trajne posledice telesnog ili senzornog oštećenja ili bolesti omoguće potpisivanje isprava uz pomoć pečata koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili uz pomoć pečata sa ugraviranim potpisom.

Na dnevnom redu sednice su i izmene zakona o kulturi i o obaveznom primerku publikacija, kao i Predlog odluke o utvrđivanju Prostorno kulturno-istorijske celine Kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Poslanici će na novoj sednici, četvrtoj vanrednoj u ovoj godini, razmatrati i Predlog odluke o utvrđivanju granica zaštitne okoline i mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine “Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca”, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Poslanici će razmatrati i Predlog autentičnog tumačenja odredbi člana 142 Zakona o javnom informisanju i medijima, koji je podneo skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Na dnevnom redu su i zakonski predlog o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, kao i izmene zakona o prekršajima i o uređenju sudova.

Raspravljaće se i o potvrđivanju sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške, sporazuma Srbije i Mjanmarske Unije o saradnji u oblasti odbrane, kao i o više predloga o prestanku funkcije tužilaca, predsednika sudova, o izboru članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh