Gradovi

Danas obelezavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD – U celom svetu danas u 11 sati biće obeležen međunarodni Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a u Srbiji, u ime Vlade, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograd, predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Nakon ceremonije, koja počinje u 11 sati, ministar Vulin će se obratiti prisutnima.

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Srbije, Vojske Srbije, grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube, Japana…

Ceremoniji će takođe prisustvovati udruženja i građani koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja odavanje počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svetskog rata.

Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država pobednica u Prvom svetskom ratu biti održane u čast godišnjice tog velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država saveznica i država protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnove za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država koje su učestvovale u tom oružanom sukobu, saopštilo je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se sutra kraj vojnih memorijala i mesta stradanja u Prvom svetskom ratu u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odaće počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici obići će u isto vreme srpske vojne memorijale i mesta stradanja u Prvom svetskom ratu u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odaće počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije – države saveznice i pobednice u Prvom svetskom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane, takođe danas u 11 sati, u glavnim gradovima tih zemalja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu u znak sećanja na 11. novembar 1918, kada je 11 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junačkih stradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine, od 1914. do 1918, navodi se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh