Gradovi

Danas otvaranje novih objekata za migrante u Preševu

PREŠEVO – U Privremenom centru za registraciju i prihvat migranata u Preševu, danas će biti otvorena još dva porodična paviljona za privremeni smeštaj oko 350 migranata, Dečiji kutak za majke sa decom i nova medicinsku ambulantu sa dve ordinacije za medicinsku trijažu migranata.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, u Privremenom prihvatnom centru danas će biti otvoren i nov magacinski prostor površine 900 kvadratnih metara, predregistracioni prostor koji može da primi 250 ljudi, vešeraj u okviru zidanog objekta u kome je moguće oprati i osušiti 1.000 ćebadi dnevno, kao i autobusko stajalište za organizovani prevoz migranata u okviru Prihvatnog centra i prvi cafe-free u Evropi, gde će migranti moći da dobiju besplatnu kafu i čaj.

Otvaranju novih objekata prisustvovaće ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i samostalna koordinatorka UNHCR-a za aktivnosti na terenu Frančeska Boneli.

U saopstenju se navodi da je u Privremenom prihvatnom centru završena druga faza rekonstrukcije i adaptacije objekta, koju je finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Uskoro počinje treća faza, koju finansira UNHCR, nakon čega će centar moći da obezbedi privremeni smeštaj za 1.400 do 1.500 ljudi.

Nakon posete Preševu, ministri Vulin i Stefanović, ambasador Bjornstad i samostalna koordinatorka UNHCR-a Boneli obići će i kontejnersko naselje za smeštaj pripadnika MUP-a u bazi Žandarmerije u Cakanovcu.

Izgradnju i opremanje naselja finansirali su UNHCR i IOM.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh