• Novosti online

  Danas počinje festival ‘Mirdita, dobar dan’ u Beogradu

  Festival „Mirdita, dobar dan!“, koji će predstaviti savremenu kulturnu scenu Prištine u Beogradu, počinje večeras projekcijom filma „Brak“ (Martesa) u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

  Ovogodišnje peto izdanje festivala inspirisano je Bekimom Fehmijuom albanskim, kosovskim, beogradskim, jugoslovenskim i svetskim glumcem, koji je simbol zajedničke prošlosti.

  „Izazovi sa kojima se susretao i njegova dostignuća predstavljaju inspiraciju za uspostavljanje i realizaciju ovog festivala“, navodi se u pozivu na festival.

  Cilj festivala je, kako se navodi, iniciranje kontinuirane razmene umetničkih ideja, stvaranje tradicije saradnje i okupljanja u jedinstvenom kulturnom prostoru, kako bi se doprinelo trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

  „Festival spaja umetnost, kulturu, zagovaranje i javnu raspravu na jednom mestu čime podstiče regionalnu saradnju i doprinosi izgradnji održivog mira, što ga izdvaja i čini jedinstvenim“, piše u pozivnici.

  Publika će večeras od 20.00 u CZKD-u moći da pogleda film „Brak“, koji govori o neobičnom ljubavnom trouglu u senci ratnih dešavanja na Kosovu, a prethodno će od 19.30 ansambl Zanat izvoditi albansku muziku. Narednog dana, izmedju ostalog, biće održana debata „Kosovo-Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima?“.

  „Okupljajući na jednom mestu umetnike i umetnice, aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava, kao i političare i političarke sa Kosova i iz Srbije, festival podstiče saradnju i daje doprinos procesu izgradnje mira“, poručili su organizatori.

  Festival će trajati do 2. juna, a zajednički ga organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu sa Gradjanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

  Održavanje „Mirdita, dobar dan“ negodovali su predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i pokreta Dveri uz ocenu da je protivustavan jer predstavlja Kosovo kao nezavisnu državu.

  Predstavnici SRS najavili su okupljanje članova i simpatizera radikala od 18 časova ispred Hrama svetog Save kako bi izrazili protest zbog festivala, odakle će posle paljenja sveća „onima koji su dali živote braneći Kosovo i Metohiju i Srbiju“ krenuti ka CZKD-u. Funkcioner SRS Miljan Damjanović izjavio je da će se okupiti i pored rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani tog skupa.

  Predstavnici omladine DSS i Dveri sinoć su ispred beogradskog Doma omladine održali performans „Mirdita, laku noć!“, u okviru kojeg su otvorili izložbu fotografija srpskih kulturnih baština na Kosovu i Metohiji u znak protesta zbog održavanja festivala „Mirdita, dobar dan!“.

  Funkcioneri Liberalno demokratske partije najavili su da će članovi te stranke braniti od ekstremista pravo ljudi da u Beogradu organizuju festival „Mirdita, dobar dan!“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com