• Gradovi

  Danas protest povodom godišnjice noćnog rušenja u Savamali

  Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ održaće danas protest „Tragovima fantoma“ povodom godišnjice noćnog rušenja u izbornoj noći 25. aprila 2016. godine u beogradskoj četvrti Savamala.

  Inicijativa je na protestima više puta zahtevala da zbog noćnog i nenajavljenog rušenja u Hercegovačkoj ulici budu smenjeni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić i političku i krivičnu odgovornost svih onih koji su umešani u slučaj.

  Protest počinje u 18.00 u Hercegovačkoj ulici.

  U noći izmedju 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

  Gradjani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

  Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

  Janković je utvrdio da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon dogadjaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

  Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali, rekla je pre izvesnog vremena u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da se Siniša Mali hvalio kako je organizovao rušenje baraka u Savamali.

  Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje gradjana. Predmet o Savamali (KTN-60/16) u tužilaštvu je i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

  Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

  Takodje, ršenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

  Protestima Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ do sada se priključivalo više hiljada gradjana.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com