Novosti online

Danas se zvanično osniva Savez za Srbiju

Osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji će činiti nekoliko opozicionih stranaka biće održana danas u Sava centru u Beogradu.

U osnivanju saveza, prema dosadašnjim najavama, učestvovaće bivši predsednik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Narodna stranka Vuka Jeremića, Levica Srbije Borka Stefanovića, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija Milana Stamatovića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

Na skupu u Sava centru biće potpisan sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju kao zasebnog pravnog lica.

Kritičari savezu najviše zameraju što su na jednom mestu okupljene različite stranačke ideologije, ali kako su prethodnih meseci isticali lideri tih partija, svaka organizacija zadržaće svoj identitet i program svog delovanja, a zajednički cilj im je smena aktuelne vlasti i formiranje prelazne vlade stručnjaka, oročene na godinu dana.

Posao te vlade, kako su navodili, trebalo bi da bude donošenje „ključnih sistemskih zakona, oslobadjanje medija i priprema prvih demokratskih izbora u Srbiji“.

Lideri tih stranaka ranije su navodili i da će odluke u savezu biti usvajane konsenzusom, da neće imati jednog predsednika, već predsedništvo u kome će biti predstavnici svih deset osnivača, a predsedavajući će se rotirati na svakih mesec dana po azbučnom redu imena članova predsedništva.

Pored predsedištva funkcionisaće i posebno telo Konferencija za Srbiju, koja će raditi kao konsultativni organ Saveza u kome će svi oni koji se savezu kasnije pridruže moći da pronadju svoje mesto.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh