• Novosti online

  Danas: Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom kojim se Rusko-srpskom centru u Nišu daje sličan status koji je nedavno dobio NATO, piše Danas

  4d53767958.jpeg

  Kako Danas saznaje iz izvora bliskih premijeru, Vučić već tri godine odbija da potpiše taj sporazum, a od te svoje odluke neće odustati ni sada, uprkos pozivima i stalnim apelima i „pritiscima da to učini“ kada premijer Rusije Dmitrij Medvedev bude posetio Beograd.

  Kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, datum posete Dmitrija Medvedeva Srbiji još nije poznat. Ranije je, s ruske strane, najavljeno da bi dolazak Medvedeva trebalo da se dogodi na proleće, a Danasovi izvori spekulisali su da će premijer Ruske Federacije doći usred izborne kampanje u Srbiji, polovinom aprila. Međutim, kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, datum dolaska je i dalje potpuno nepoznat.

  Kako prenose Danasovi izvori bliski premijeru Vučiću, srpski premijer ne želi da zajedno sa Dmitrijom Medvedevim stavi potpis na sporazum kojim bi se ruskom centru u Nišu dao diplomatsko povlašćeni status u odnosu na domaće zakonodavstvo.

  Ukoliko bi se pak odlučio na taj potez, sporazum bi se našao u Ministarstvu unutrašnjih poslova na usaglašavanju, jer je to u ingerenciji tog resora Vlade Srbije.

  Skupština Srbije usvojila je 13. februara Sporazum sa NATO, kojim je omogućeno da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom.

  Zvanična Moskva burno je reagovala na usvajanje Zakona o saradnji Srbije sa NATO, a odmah potom ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da ne vidi zbog čega ne bi bio pečatiran i sporazum koji bi dao diplomatski imunitet i ruskim humanitarcima u Centru u Nišu.

  Isti stav je izneo zatim i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je samo dan ranije stavio potpis na Zakon o sporazumu sa NATO.

  Kako saznaje Danas, Nikolić o potpisivanju tog sporazuma nije konsultovao Vučića, a poziv predsednika da bi premijer to trebalo da učini Vučić je shvatio u vrlo negativnom kontekstu.

  Kako su za Danas rekli izvori bliski Vučiću, Nikolić, prema njihovom tumačenju, pokušava da ostavi utisak u javnosti da je pokušao da utiče na potpisivanje sporazuma sa Rusijom kako bi taj utisak stekao i Vladimir Putin, koji će 9. marta biti domaćin predsedniku Srbije u Moskvi.

  S druge strane, u kabinetu predsednika Nikolića objašnjavaju za Danas da se njegovo zalaganje za potpisivanje sporazuma sa Rusijom zasniva na navodnom uspostavljanju balansa i potvrde vojne neutralnosti.

  U svakom slučaju, poznavaoci prilika kažu da, iako Rusko-srpski centar u Nišu nije vojni, to bi u vrlo kratkom roku mogao postati.

  Izvor: Danas

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com