• Južna Srbija

  ДАНИ БАНИЦЕ У БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ

  Туристичка организација Беле Паланке, као и ранијих година, организоваће Гастро-туристичку манифестацију „Дани банице 2017“ у периоду од 11. до 13. августа 2017. године у Белој Паланци у прелепом амбијенту парка „Врело“, са жељом да на овај начин да свој допринос очувању традиције овог краја и старе кулинарске рецепте наших бака који су се вековима преносили с колена на колено, али и да понуди бројним посетиоцима добру забаву.

  Ове године  манифестација се организује 12. пут, а посетиоци Беле Паланке имаће прилику да уживају у бројним изненађењима и богатом културно-уметничком програму.

  Манифестација је такмичарског карактера и негује обичаје, културу и традицију овог краја Србије.

  Ова манифестација покушава да сачува од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, те да их пренесе даље како су се они и преносили „с колена на колено“ кроз историју…

  Олимпијада за децу биће организована у петак где ће се најмлађи такмичити у припреми банице са сиром.

  Радионица за децу биће организована у петак,суботу и недељу где најмлађи посетиоци могу да науче да месе баницу заједно са  промотером манифестације Ненадом Гладићем („Лепи Брка“).

  Најмлађе посетиоце очекује изненађење и нова радионица „Цртање на брашну“.

  Такмичење у припреми баница биће организовано у суботу где се такмичари могу надметати у припреми најбоље банице и то у четири категорије.

  Пријаве за дечију радионицу су у току и трајаће до 01.08.2017.године, a за такмичење и Олимпијаду до 09.08.2017.г.

  Ове године ће манифестација окупити рекордних 300 такмичара из неколико земаља и више хиљада посетиоца.

  У оквиру такмичарског дела биће додељене нагаде за три најбоље банице у све четири категорије (слана традиционална, слатка тредиционална, интегрална и креативна), најлепше аранжиран сто.

  Стручни жири ће чинити представници Асоцијације шефова кухиња Србије, Бугарске и Румуније. Промотер манифестације је Ненад Гладић – Лепи Брка (емисија „Гастро номад“ – РТС).

  Поред такмичарског дела биће приређен и ревијални део у коме ће се на својим штандовима представити локалне туристичке организације са својим понудама, али и бројна удружења, занаталије, сувенир шопови, приватни предузетници и појединци.

  У оквиру ревијалног дела посетиоци ће имати прилику да узму учешћа у радионици израде баница, „Дечјој олимпијади у изради банице“ али и да пробају специјалитете овог краја: јела од белопаланачке паприке „вртке“, извиђачки пасуљ, ловачку мућакалицу, голубарску мућкалицу, рибарски колић итд.

  Последњег дана манифестације биће служена и „џиновска баница“ припремљена од стране прошлогодишњег победника манифестације.

  Све три вечери одржавања манифестације биће праћене културно уметничким програмом.

  Наступиће  фолклорни ансамбли из Бугарске и Србије (петак) на летњој позорници на Врелу, концерт Зорице Брунцлик (субота) и концерт Дејана Петровића и Биг Бенда (недеља)  на великој бини у центру града.

  Биће одржана презентација Програма развоја туризма општине Бела Паланка са акционим планом од 2017. до 2021. године од стране проф. др. Бранка Красојевића, директора агенције за консалтинг и менаџмент  „Саветник у туризму“.

  Љ.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com