• BG

  Даница Вученић поднела оставку у Суду части НУНС-а

  Новинарка Даница Вученић поднела је 12. јуна оставку на чланство у Суду части Независног удружења новинара Србије (НУНС), свега недељу дана након конституисања тог тела, сазнаје Цензоловка.

  Након оставке Тамаре Скроззе на чланство у Извршном одбору, ово је друга оставка у телима НУНС-а која су конституисана након Скупштине овог удружења одржане 26. маја.

  Управо су неке од критика које је Скрозза упутила на рачун матичног удружења, након чега је убрзо и поднела оставку, биле окидач за Даницу Вученић да напусти Суду части, и то само недељу дана након његовог конституисања.

  „Ово је последица мог најдубљег професионалног уверења, да орган у који смо бирани и који носи назив Суд части, мора да има став у вези са темама које су, по мом скромном мишљењу, директно повезане са Кодексом новинара, актом који разумем као ‘библију’ нашег деловања. Читајући делове оставке Тамаре Скроззе, која је објављена на порталу Цензоловка, сазнајем и да је на Извршном одбору НУНС-а кроз расправу о новцу, који је позајмљен од Драгана Ђиласа, доведен у питање интегритет и мотив новинара који је писао текст о Медија центру.

  Веома сам жалосна због тога и тешко ми је да поверујем да тако нешто може да се догоди у оквиру НУНС-а, а нарочито у оквиру Извршног одбора у који су бирани најбољи од нас.

  Питам се с којим правом или са којом ’количином’ моралног интегритета наступамо онда у јавности борећи се за слободу медија и положај новинара“, пише у оставци Данице Вученић, у коју је Цензоловка имала увид.

  „Допуштам да не разумем довољно правила деловања Суда части, те да не схватам да нас формални разлози ограничавају у одређеним ситуацијама, али моје је најдубље професионално уверење да извесне теме налажу превазилажење формалних препрека, ма колико високе оне биле“, наводи се даље.

  „Ја се бавим интервјуисањем, што значи да константно постављам питања, без обзира на њихову пријатност. Не желим да тај посао наставим да радим са свешћу да сам из формалних, ’правилничких’ и ’статутарних’ разлога, у једном тренутку, избегла да поставим непријатно питање. То би ми одузело морално право, па, ако хоћете, и лагодност, да ’доводим у питање’ или преиспитујем поступке, понашање и одговорност других и у свом професионалном раду, али и као чланици Суда части“, наводи Даница Вученић.

  Из текста оставке види се да је она упућена НУНС-у још 12. јуна, али се информација о томе до данас није појавила на сајту овог удружења – напротив, на сајту се она и даље води као чланица Суда части – али ни у медијима.

  Даница Вученић није желела да о овоме говори за Цензоловку. У својој оставци, истина, поручује да не жели да је обелодањује „нити да је качи по мрежама“. „Имам свест о деликатности и последицама овог чина и ни на који начин не желим да наудим удружењу чија сам чланица дуги низ година“, наводи она наглашавајући да и даље остаје чланица НУНС-а.

  Од генералног секретара НУНС-а Светозара Раковића, уместо потврде да је Даница Вученић дала оставку, добили смо поруку да ће „у понедељак, након седнице Извршног одбора, бити саопштене све важне вести из Удружења“.

  Претпоставка је да ће тада бити саопштено и како ће бити обављен избор новог члана Суда части, будући да је при избору петочланог састава тог тела било исто толико кандидатура. Код избора Извршног одбора било је пак више кандидатура, те је након одласка Тамаре Скроззе у то тело ускочио дописник листа Данас из Ужица Ненад Ковачевић, који је по броју гласова на Скупштини НУНС-а био „први испод црте“.

  Председник НУНС-а Славиша Лекић је након оставке Тамаре Скроззе демантовао тврдње да су на седници Извршног одбора НУНС-а „доведени у питање интегритет и лојалност колеге Владимира Костића“ због текста објављеног на порталу Цензоловка о позајмици коју је Медија центар добио од компаније Драгана Ђиласа.

  „О тексту се на седници ИО расправљало, али не на начин на који је то представљено: два од 11 чланова Извршног одбора имала су о том тексту негативан став!“, навео је Лекић.

  Аутор: Денис Колунџија ИзворЦензоловка

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com