Gradovi

Danska usvojila kontroverzni paket mera o izbeglicama

KOPENHAGEN – Danski parlament danas je usvojio paket mera koje bi trebalo da odvrate izbeglice od traženja azila u toj zemlji, a jedna od mera predviđa oduzimanje vrednijih predmeta ili novca od izbeglica kako bi se platili troškovi njihovog izdržavanja.

Taj paket mera je usvojen uprkos kritikama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, preneo je Rojters.

Mere je u parlamentu Danske podržala uverljiva većina poslanika.

Na danskoj političkoj sceni je u poslednje vreme došlo do pomeranja udesno, zahvaljujući popularnosti anti-imigracione Danske narodne partije, ocenjuje Rojters.

Novousvojeni paket mera omogućava danskim vlastima da oduzmu od tražilaca azila novac preko iznosa od 10.000 kruna (1.340 evra) koliko je dozvoljeno da unesu u zemlju, kao i pojednačne predmete od vrednosti koja prelazi taj iznos.

Od toga bi izuzete bile burme, kao i drugi predmeti od sentimentalne vrednosti, kao što su veridbeni prsteni, porodični portreti i medalje.

Pravni stručnjaci su, međutim, negodovali zbog mera koje otežavaju okupljanja članova porodica i dobijanje dozvole za boravak.

Kopenhagen želi da poveća period čekanja za izbeglice pre nego što mogu da prijave dolazak članova porodice s jedne na tri godine.

Predlog zakona je osudio je UNHCR, koja strahuje da će on podstaći ksenofobiju, kao i brojne druge organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok su svetski mediji taj plan uporedili sa praksom nacista iz Drugog svetskog rata da od Jevreja plene zlato i druge vredne predmete.

Peter Hove Olesen/ POLFOTO via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh