• BG

  Darko Šarić osudjen za šverc kokaina na 15 godina zatvora

   

   

  Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je danas u ponovljenom prvostepenom postupku Darka Šarića za šverc kokaina na 15 godina zatvora, smanjivši mu tako kaznu za pet godina.

  Apelacioni sud je ukidajući prvostepenu presudu ocenio da je sudsko veće primenilo pogrešni krivični zakonik i izreklo strože kazne nego što je to moglo, umesto blažeg zakona gde je maksimalna kazna 15 godina zatvora.

  Kazne su smanjene i Goranu Sokoviću sa 20 na 15 godina i Željku Vujanoviću sa 18 na 14 godina.

  Optuženom Rodoljubu Raduloviću, koji se tereti da je svojim brodovima prebacivao drogu iz Južne Amerike, izrečena je kazna od 11 godina zatvora, pola godine manje nego ranije.

  Veće je saopštilo da se Šariću produžava pritvor, kao i da je ostalo pri svojim odlukama u vezi činjenica koje je ranije izreklo u prvostepenom postupku.

  Predsedavajući Sudskog veća Siniša Petrović rekao je da su Šarić, Vujanović i Soković koji je u bekstvu, formirali kriminalnu grupu za trgovinu drogom i da su njeni pripadnici bili „uračunljivi, da su postupali sa umišljajem, svesni svojih dela i njihove zabranjenosti“.

  Droga je prebacivana prekookeanskim brodovima, kamuflirana, pri čemu su članovi grupe imali podeljene uloge i koristili šifre sa lažnim imenima za medjusobnu komunikaciju, naveo je predsedavajući.

  Ostalim okrivljenima izrečene su kazne u rasponu od 10 do 13 godina a u toku je iznošenje obrazloženja presude.

  Predsednik veća Petrović završio je sa čitanjem obrazloženja presude Šariću u kojem je saopštio da je primenjen blaži zakon.

  „Tokom izvršenja krivičnog dela zakon se menjao i bili smo dužni da primenimo blaži“, rekao je Petrović.

  Povodom zahteva tužioca Saše Ivanića da optuženi isplate 47 miliona evra kao iznos stečen švercom droge, Petrović je rekao da tužilac nije ponudio dokaze za to „sem gole tvrdnje“.

  „Tužilac je morao da priloži dokaze, ili predloži veštačenje kako bismo mogli da utvrdimo iznos protivzakonito stečene koristi“, rekao je Petrović.

  On je podsetio da je deo droge zaplenjen.

  „Posebnu težinu su imale izjave svedoka saradnika ali se presuda ne temelji samo na tome, već je izveden i veliki broj dokaza“, rekao je Petrović.

  U postupku su bila tri svedoka saradnika koji su osudjeni na višemesečne kazne zatvora, dok je devet okrivljenih zaključilo sporazum o priznanju krivice, zbog čega su im umanjene kazne tokom prethodnog sudjenja.

  Šarić je uoči današnje sednice obavestio sud da neće prisustvovati izricanju presude, što je uradio i prethodni put.

  On je osudjen za pokušaj šverca više od dve tone kokaina zaplenjene u akciji Balkanski ratnik u Montevideu, preprodaje tone droge u Brazilu, prebacivanju oko dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, kao i prodaju droge u Italiju.

  Šarićev advokat najavio žalbu na kaznu od 15 godina zatvora

  Advokat Darka Šarića, Radoslav Baćević najavio je danas da će podneti žalbu na presudu Specijalnog suda kojom je njegov klijent osudjen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina jer je, kako je rekao, „veće samo prepisalo optužnicu“.

  Baćević je novinarima posle sudjenja rekao da je veće Specijalnog suda trebalo da raspravi sva sporna pitanja koje je naveo Apelacioni sud.

  „Veće ne samo što nije raspravilo nijedno sporno pitanje već je samo prepisalo presudu. Stiče se utisak kao da veće nije ni pročitalo odluku Apelacionog suda“, kazao je advokat.

  Baćević je dodao da je veće iz odluke Apelacionog suda uvažilo samo da je potrebno primeniti blaži zakon.

  Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je ranije danas u ponovljenom prvostepenom postupku Darka Šarića za šverc kokaina na 15 godina zatvora, smanjivši mu tako kaznu za pet godina.

  Kazne su smanjene i Goranu Sokoviću sa 20 na 15 godina i Želju Vujanoviću sa 18 na 14 godina.

  Apelacioni sud je ukidajući prvostepenu presudu ocenio da je sudsko veće primenilo pogrešni krivični zakonik i izreklo strože kazne nego što je to moglo, umesto blažeg zakona gde je maksimalna kazna 15 godina zatvora.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com