Gradovi

Davenport: Na predstavnicima Skupštine da me ponovo pozovu

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Majkl Davenport izjavio je danas da je na predstavnicima Skupštine Srbije da li će ga ponovo pozvati da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.

Govoreći o incidentu u Skupštini Srbije, kada su mu pojedini predstavnici opozicije onemogućili da predstavi izveštaj, Davenport je kazao da mu se za šest godina, koliko je u Srbiji, stalno dešavaju neka iznenađenja.

„Na predstavnicima Skupštine Srbije je da li će me pozvati ponovo da predstavim izveštaj. U međuvremenu imaćemo niz štanaka sa predstavnicima civilnog društva ne samo u Beogradu, već i u Nišu i Novom sadu“, rekao je Davenport, gostujući na N1.

Govoreći o pregovaračkom procesu, on je kazao da je Evropska komisija dala preporuku da se otvori poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke, što je veoma bitno za borbu protiv korupcije.

„Sada je na Srbiji da predstavi svoj pregovarački stav EU. Čuo sam da će u narednom periodu Vlada Srbije to i uraditi“, rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, iako poglavlje koje se odnosi na spoljnu politiku još nije otvoreno, EU ima jasan stav – a to je da se zemlja kandidat za članstvo mora uskladiti sa spoljnom politikom EU.

„U trenutku kada dođe do pristupanju EU moraće potpuno biti usklađena. Srbija ima pravo na svoju spoljnu politiku i prirodno je da Srbija želi da intenzivira svoje odnose i sa Rusijom i Kinom, ali bolje bi bilo da se to ne radi na način koji minira put u članstvo u EU“, rekao je Davenport.

On je ponovio da delegacija EU u Srbiji ima dobre odnose sa Vladom Srbije na svim nivoima, ali da se izveštaj o napretku ne odnosi na Vladu, već na celo društvo.

Prema njegovim rečima, jasno je da Srbija ide napred i to izveštaj pokazuje, ali trebalo bi još raditi na nezavisnosti pravosuđa, boljoj saradnji sa civilnom društvom, sprovođenju preporuka nezavisnih tela poput ombudsmana, slobodi medija.

Govoreći o medijima medijma, Davenport je rekao da postoje dobri zakonski okviri ali da treba raditi na njihovoj primeni.

„Kada se radi o slobodi medija, bitno je da proces projektnog finansiranja bude transparentan. Još smo na početku implementacije tog zakonodavstva, proces privatizacije nije završen, imamo i pitanje Tanjuga, gde je nejasna situacija oko legalizacije. Svedoci smo napada na novinare što je neprihvatljivo“, rekao je on.

Dogovor o telekomunkacijama, podsticaj za ZSO

Davenport je izjavio da podržava postignuti sporazum Beograda i Prištine o telekomunikacijama, jer je on u interesu svih građana i ocenio da će to biti podsticaj za napredak i u drugim elementima dijaloga poput energetike i Zajednice srpskih opština.

On je, gostujući na televiziji N1, kazao da je u pregovaračkom okviru definisana sveobuhvatna normalizacija odnosa, ali da Poglavlje 35, koje se odnosi na odnose Beograda i Prištine, ne podrazumeva priznavanje Kosova.

„Pozdravljamo napredak u pregovorima i postizanje sporazuma o telekomunikacijama. Nije to laka tema i nadam se da će biti podsticaj za napredak u drugim elementima dijaloga – formiranju Zajednice srpskih opština i energetici“, rekao je Davenport.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh