Gradovi

Davutglu: Ne može Turska sama da ponese izbeglički teret

BERLIN, ANKARA – Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće danas Ankaru, gde će sa turskim zvaničnicima razgovarati o problemu izbeglica.Portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert je ranije najavio da su Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu dogovorili sastanak tokom nedavne donatorske konferencije o Siriji, održane u Londonu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će se i on sastati sa Angelom Merkel, preneo je Hurijet.

„Sastaću se u ponedeljak sa Merkel u Ankari. Glavna tema će najverovatnije biti izbeglička kriza“, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da su „u poslednje vreme sastanci sa kancelarkom Merkel postali učestali“ i da je to „na neki način dobro“, prenosi turski list.

Turska, glavna zemlja na ruti migranata ka Evropi, u centru je diplomatskih napora Merkelove da smanji broj izbeglica koje stižu u Nemačku.

Turska je prihvatila u novembru prošle godine da pojača borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala finansijsku pomoć od tri milijardi evra.

Erdogan je izjavio da je Turska spremna da, ako to bude neophodno, otvori granicu i pusti u zemlju desetine hiljada sirijskih izbeglica koje su na granici ostale zaglavljene nakon što su pobegle od napada snaga režima.

„(Sirijski) režim je sada blokirao deo Alepa…Turska je pod pretnjom. Ako dođu do naših vrata i ne budu imali drugog izbora, ako to bude neophodno, mi to moramo uraditi i pustiti našu braću unutra“, rekao je Erdogan novinarima u subotu po povratku iz Senegala, prenosi AFP.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da će njegova zemlja zadržati svoju „politiku otvorene granice“ za sirijske izbeglice.

Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa, pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari, navodi AFP.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh