• Gradovi

  Davutoglu: Dati šansu diplomatskim kanalima

  ANKARA – Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je danas Saudijsku Arabiju i Iran da upotrebe diplomatske kanale kako bi se smanjile tenzije posle egzekucije uglednog šiitiskog sveštenika i poručio da je Turska spremna da se angažuje.

  „Diplomatskim kanalima mora odmah biti pružena šansa. Spremni smo da ponudimo svaku konstruktivnu pomoć u pronalaženju rešenja“, rekao je Davutoglu, prenosi Rojters.

  Prethodno, tursko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog narastajućih tenzija između Saudijske Arabije i Irana posle egzekucije uglednog šiitskog šeika Nimr al -Nimra.

  Tursko ministarstvo je apelovalo na mir i povratak diplomatskom jeziku.

  „Turska poziva na to da se prestane sa pretnjama i dve strane vrate diplomatskom jeziku i apeluje na obostrani oprez“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

  Saudijska Arabija je proteklog vikenda izvršila egzekuciju 47 osoba, među njima i šiitskog sveštenika, što je izazvalo burne reakcije u regionu, uključujući i Iran.

  Iranski demonstranti su napali saudijsko diplomatsko predstavništvo, a zvanični Rijad je posle toga prekinuo diplomatkse odnose sa Teheranom, a za njim su krenuli i neki njegovi saveznici u regionu.

  U međuvremenu i Rusija je saopštila da je spremna da bude posrednik koji će pomoći rešenju spora između Irana i Saudijske Arabije.

  „Kao prijatelji, bili bismo spremni, ukoliko to bude od nas zatraženo, da igramo ulogu posrednika u rešavanju aktuelnih nesuglasica, kao i bilo kakvih novih do kojih bi moglo da dođe između te dve zemlje“, rekao je izvor iz ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com