Gradovi

Davutoglu Merkelovoj: I dalje ćemo odgovarati na napade YPG

ANKARA – Turske bezbednosne snage nastaviće da odgovaraju na napade kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na severu Sirije, poručio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Davutoglu je nemačkoj kancelarki u telefonskom razgovoru rekao da Turska neće dozvoliti da ta grupa „izvodi agresivne napade“.

„Naše bezbednosne snage su odgovorile i tako će i nastaviti“, rekao je Davutoglu, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Davutoglu je ranije tokom dana potvrdio da su turske snage gađale mete kurdskih boraca YPG na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

„Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)“, rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, što je uživo emitovala televizija „Haber“, prenele su agencije.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva (PYD), a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PYD, 2012.

Sirijski Kurdi su potom odbacili zahteve Turske da se povuku sa položaja u blizini granice na severu Sirije koje je turska vojska granatirala drugi dan za redom.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim rekao je da Turska nema prava da se meša u unutrašnja pitanja Sirije.

Muslim je, takođe, kazao da su pripadnici Kurda avio-bazu koju su granatirali turski vojnici osvojili od terorističke organizacije Nusra front.

Foto Tanjug, R. Prelić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh