Svet

Davutoglu: Nastavljamo da bombardujemo Kurde

Davutoglu je nemačkoj kancelarki u telefonskom razgovoru rekao da Turska neće dozvoliti da ta grupa „izvodi agresivne napade“.

„Naše bezbednosne snage su odgovorile i tako će i nastaviti“, rekao je Davutoglu, saopštila je kancelarija turskog premijera.

ahmet davutoglu

Davutoglu je ranije tokom dana potvrdio da su turske snage gađale mete kurdskih boraca YPG na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

„Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)“, rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, što je uživo emitovala televizija „Haber“, prenele su agencije.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva (PYD), a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PYD, 2012.

Sirijski Kurdi su potom odbacili zahteve Turske da se povuku sa položaja u blizini granice na severu Sirije koje je turska vojska granatirala drugi dan za redom.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim rekao je da Turska nema prava da se meša u unutrašnja pitanja Sirije.

Muslim je, takođe, kazao da su pripadnici Kurda avio-bazu koju su granatirali turski vojnici osvojili od terorističke organizacije Nusra front.

Turska je danas nastavila da bombarduje položaje Kurda na severu Sirije, saopštila sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

U granatiranju turske artiljerije koje je sinoć počelo na kurdske položaje u Siriji, dve osobe su poginule i sedam ih povredjeno, navela je opservatorija.

„Bombardovanje je intenzivirano tokom noći i jutros, a mete su vojni aerodrom Minig i mesto Deir Džamal“, izjavio je Frans presu direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Prema njegovim rečima, nekoliko desetina granata bačeno je na sela u područjima Azaz i Afrin gde je pričinjena materijalna šteta.

Sirijske kurdske snage uz pomoć arapskih savezničkih grupa zauzele su pre nekoliko dana aerodrom u Minigu koji se nalazi izmedju dva puta koji vode do Alepa i Azaza na severu Sirije.

Turska gadja položaje pripadnika kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG), koje smatra teroristima kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh