Svet

Davutoglu tražio posredovanje Srbije u sporu sa Rusijom

U intervjuu za turski dnevnik Tudejs Zaman Vučetić je rekao da je Davutoglu takvu molbu izneo tokom dvodnevne posete turske delegacije Srbiji krajem decembra.

„Ostaje da se vidi tačan i specifičan obim onog što Srbija može da učini, ali ono što je ovde najvažnije su dobra volja i konstruktivnost koju mi reprezentujemo“, rekao je Vučetić.

Govoreći o trilateralnom mehanizmu između Srbije, Turske i BiH, ambasador je rekao da Srbija ponovo oživljava taj mehanizam, sa naglaskom na ekonomsku saradnju.

ahmed davutoglu

List piše da je Srbija na neodređeno vreme odložila tu trilateralnu inicijativu nakon što je bivši turski premijer, a sadašnji predsednik, Redžep Tajip Erdogan u oktobru 2013. godine u Prizrenu rekao da je „Kosovo Turska, i Turska Kosovo“.

Inicijativa o trilateralnim sastancima je obnovljena posle diplomatskih napora u oktobru 2015. godine sastankom u Sarajevu.

„Mi (Srbija) ponovo oživljavamo taj mehanizam ali stavljamo naglasak na ekonomsku saradnju tri zemlje, a BiH je veoma značajan ekonomski partner Srbije“, rekao je Vučetić.

„Nikada ne zaboravite da smo mi narodi koji su delili istoriju, kulturu i civilizaciju. Mi smo braća i rođaci jedni drugima“, dodao je ambasador.

Vučetić je ocenio i da je Turska zainteresovana da ima veće ekonomsko prisustvo u Srbiji. „Ako imamo dobru ekonomsku saradnju, imamo dobru saradnju i u nekim drugim sferama. Ta vrsta saradnje je vrlo bitna za stabilnost regiona“, dodao je on.

„Poznata vam je kompleksnost situacije u BiH. Mi (Srbija) poštujemo Dejtonski sporazum. Imamo vrlo dobre specijalne odnose sa Republikom Srpskom, ali je naša orijentacija da razvijemo maksimalni nivo odnosa sa Sarajevom, BiH kao celinom“, rekao je Vučetić, dodajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Vučetić je ocenio da to što EU, u okviru procesa pristupanja Srbije, zahteva da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum s Kosovom, ne može drugačije da se protumači nego kao pokušaj da se Srbija primora da prizna Kosovo.

„Stav Vlade Srbije je jasan. Mi nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, rekao je ambasador, dodajući da su zvaničnici EU u privatnim razgovorima sa srpskim zvaničnicima rekli da Srbija ne može biti primljena u EU sa „otvorenim problemom“, aludirajući na pitanje priznanja Kosova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh