Gradovi

Davutoglu: Turska i Grčka zajedno u borbi s prlivom izbeglica

IS odgovorna za raketni napad na Kilis

Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je danas pripadnike Islamske države da su odgovorni za raketni napad na turski pogranični grad Kilis, u kojem su poginule dve osobe, uključujući jedno dete. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom istakao da je ispaljivanje raketa na Kilis iz Sirije pokazalo koliko je „krhak“ sporazum o prekidu vatre u toj zemlji, preneo je Rojters. U eksploziji osam raketa, koje su ispaljene iz Sirije na turski pogranični grad Kilis, poginule su dve osobe, među kojima je i jedan četvorogodišnji dečak. Rakete su ispaljene s teritorije u Siriji, koja je pod kontrolom Islamske države, a turska vojska je uzvratila otvorivši vatru na pozicije džihadista, prenela je novinska agencija Dogan pozivajući se na bezbednosne izvore. Pri udaru raketa u Kilisu je poginula jedna žena (54) dok je šrapnel jedne rakete pogodio automobil, u kojem su se nalazila dva dečaka, javila je turska državna agencija Anadolija. Četvorogodišnji dečak je preminuo na putu ka bolnici, dok je šestogodišnji dečak ranjen, naveo je AFP.

IZMIR – Turska i Grčka dele zajednički pogled o neophodnosti podele tereta u izegličkoj krizi, a dve zemlje saglasile su se oko pravnog okvira za borbu sa ilegalnim migracijama, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

„Tuska i Grčka zajednički odgovaraju onima u Evropi, koji imaju stav da bi naše dve zemlje trebalo da se bore sa krizom same“, naglasio je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u Izmiru.

Kako navodi Rojters, Davutoglu je rekao da će Evropska unija platiti torškove readmisije migranata.

Davutoglu je istakao da nacrt sporazuma između Turske i Evropske unije ima za cilj da obeshrabi ilegalne migracije, ali da on neće zaustaviti sirijske izbeglice koje legitimno traže sklonište u Evropi.

„Cilj je da se obeshrabre neregularne migracije i da se prepoznaju Sirijci u našim kampovima, koje će EU prihvatiti, iako mi nećemo primorati nikoga da ide protiv svoje volje“, rekao je Davutoglu.

On je najavio da će Turska doneti zakon, koji zahteva EU, o primeni vizne liberalizacije za Turke u narednih nekoliko meseci opisavši taj deo nacrta sporazuma kao „važnu pobedu za naše građane“.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh