Gradovi

Davutoglu: Turska nastavlja borbu protiv svake vrste terora

ANKARA – Turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je danas bombaški napad na policijsku stanicu u većinski kurdskom jugoistočnom delu Turske, poručivši da će Turska da nastavi svoju borbu „protiv svake vrste terora“.

Davutoglu je rekao da je u napadu poginulo šest, a ranjeno 39 ljudi.

Lokalne vlasti su za napad optužile kurdske pobunjenike.

Napad je izveden kasno sinoć na policijsku stanicu i policijske stanove u tom kompleksu, u gradu koji se nalazi u pokrajini Dijarbakir naseljenoj pretežno Kurdima, prenosi AP.

Zbog snažne eksplozije usled detonacije srušila se kuća koja se nalazila pored policijske stanice.

Istovremeno, izveden je i napad na policijsku stanicu u gradu Miđat, u pokrajini Mardin, javila je državna agencija Anadolija, dok podataka o žrtvama nema.

Napadi su izvedeni dan nakon što je bombaš-samoubica detonirao bombu u glavnom turističkom kvartu u Istanbulu, ubivši deset Nemaca, a turski zvaničnici tvrde da je napadač povezan sa Islamskom državom.

Sukobi između turskih bezbednosnih snaga i pobunjenika Kurdistanske radničke partije (PKK) ponovo su se razbuktali u julu, čime je prekinut krhki mirovni proces.

Vlasti su od tada uvele produženi policijski čas u nemirnim predgrađima i manjim mestima u jugoistočnom regionu zemlje naseljenom pretežno Kurdima, dok se bezbednosne snage bore protiv kurdskih ekstremista koji su povezani sa PKK.

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da su te operacije dovele do više od stotinu mrtvih civila i hiljada raseljenih.

U sukobima između državnih snaga i PKK ubijeno je desetine hiljada ljudi od 1984, a tu grupu Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom, podseća američka agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh