• Svet

  Davutoglu: Turska neće pasti na kolena!

  Ahmet Davutoglu turska premijer turskeFoto: AP Photo/Prime Minister’s Press Service, Pool

  Sankcije bi trebalo da budu ruski odgovor na rušenje ruskog borbenog aviona na sirijsko-turskoj granici, javio je AP, prenosi Al Džatera.

  Davutoglu je istakao da se Ankara neće izviniti zbog toga što je „branila svoje granice“ i dodao da Turska nije znala čiji je to avion.

  On je upozorio i da Ankara „moralno ne može dozvoliti“ da avion narušava vazdzšni prostor Turske.

  Ipak, Davutoglu je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da razgovorom reše otvorena pitanja između dve zemlje.

  Pozivam ruske lidere, Putina i sve druge ruske vođe, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima jedni s drugima, bez posrednika. Nemojmo govoriti o neosnovanim navodima da Turska kupuje naftu od Islamske države. To su kampanje iz perioda Hladnog rata i ne treba da takve besmislice koristimo jedni protiv drugih. Ako je takav navod postojao i ranije, zašto ga niste objavili pre 15 dana„, upitao je on.

  „Mogući novi incidenti na nebu iznad Sirije“

  Davutoglu nije isključio mogućnost da se u vazdušnom prostoru Sirije dogode novi incidenti s avionima zemalja koje vode borbu protiv terorista. “Već nekoliko zemalja vodi operacije, što veoma otežava nastojanje njihovih aviona da nikako ne naude jedni drugima. I zbog toga je potrebno što je moguće pre rešiti krizu u Siriji“, rekao je premijer Turske, a prenosi Sputnjik.

  Davutoglu je rekao da Turska i njeni građani nemaju „ni najmanju negativnu emociju prema narodu Rusije“.

  „Turci i Rusi su narodi koji su zajednički oblikovali istoriju Evrope i Azije. Ruski narod je častan i mi ga poštujemo, ali svi moraju znati da je i turski narod častan i ponosan i očekuje da mu na poštovanje bude uzvraćeno poštovanjem“, istakao je on.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com