Gradovi

Davutoglu: Turska poslala u Evropu 78 sirijskih izbeglica

ANKARA – Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da su turske vlasti u Evropu poslale 78 sirijskih izbeglica prvog dana primene sporazuma postignutog sa EU u cilju smanjenja broja migranata.

On je, istovremeno, rekao da je od 202 migranta, koliko ih je juče vraćeno iz Grčke u Tursku, 199 njih koji nisu iz Sirije zadržano u deportacionom centru na severozapadu Turske, prenosi AP.

Kako je dodao, jedna maloletna osoba bez pratnje stavljena je pod nadležnost Ministarstva za porodična pitanja, dok su dva sirijska državljanina poslata u prijemni centar u Izmiru.

U skladu sa sporazumom EU i Turske, migranti koji uđu u Grčku od 20. marta biće slati nazad u Tursku ukoliko ne podnesu zahtev za azil, a za svakog od vraćenih migranata koji nisu iz Sirije, Evropa će preuzeti iz Turske po jednog sirijskog izbeglicu koga će naseliti u nekoj zemlji članici EU.

Davutoglu je rekao da bi nova politika trebalo da odvrati ilegalne migrante od dolaska u Evropu, a „Egejsko more više neće biti migrantsko groblje“.

U okviru tog sporazuma, 31 izbeglica iz Sirije je iz Turske avionom prebačena danas u Holandiju, navodi američka agencija.

Portparolka holandskog Ministarstva pravde Janet Takens rekla je da je ta grupa stigla jutros i da je poslata u centar za tražioce azila.

Holandska vlada je saopštila i da su holandske imigracione vlasti u Turskoj prethodno intervjuisale te Sirijice i ustanovile da bi mogli biti uzeti u obzir za odobravanje azila.

Turska obalska straža je, u međuvremenu, saopštila da je prvog dana primene sporazuma Turske i EU 55 migranata presretnuto dok su pokušavali da se domognu Evrope.

Neimenovani zvaničnik turske obalske straže rekao je da su migranti presretnuti kod zapadne obale Turske i da su različitih nacionalnosti.

Grčke vlasti su danas obustavile deportovanje migranata i izbeglica u Tursku i saopštile da ih je većina zatražila azil u Grčkoj.

Direktorka grčke azilske službe Marija Stavropulu rekla je državnoj televiziji da oko 3.000 ljudi koliko ih se nalazi u deportacionim kampovima na grčkim ostrvima traži azil, a da će proces obrade njihovih zahteva formalno početi krajem nedelje.

Kako je dodala, za obradu zahteva za azil obično je potrebno oko tri meseca, ali će proces za ove migrante i izbeglice biti „znatno ubrzan“.

Foto AP/ Emre Tazegul

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh