Gradovi

De Mezijer: Pohvale Turskoj u borbi protiv terorizma

BERLIN – Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer pohvalio je danas Tursku na „odličnoj saradnji“ u borbi protiv terorizma.

Rojters podseća da je De Mezijer u sredu rekao da ne žali zbog curenja izveštaja nemačke vlade u kojem se tvrdi da je Turska „stecište islamskih militanata“.

On je, međutim, ocenio danas da je razmena informacija sa Turskom o kretanju pristalica takozvane Islamske države odlična.

„Mogu da kažem da je saradnja sa turskim kolegama, bezbednosnim službama, policijom i mojim kolegama odlična“, rekao je on na konferenciji za novinare.

De Mezijer je, takođe, pohvalio način na koji su turski zvaničnici postupali tokom istrage o terorističkom napadu u Istanbulu u januaru ove godine, kada je poginulo nekoliko nemačkih turista.

Nemačka televizija ARD je ove nedelje objavila deo poverljivog izveštaja nemačke vlade, za koji je navela da predstavlja prvu zvaničnu ocenu kojom se Erdogan i turska vlada povezuju sa podrškom islamističkim i terorističkim grupama.

Turska je oštro kritikovala Nemačku, ocenivši da tvrdnje nemačke vlade, prema kojima je Turska postala glavno stecište islamističkih grupa, odražavaju „izopačeni mentalitet“ koji pokušava da svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Tenzije između Ankare i Zapada pogoršane su posle neuspelog pokušaja puča izvedenog 15. jula, kada je ubijeno 240 ljudi.

Foto screenshot-commons.wikimedia.org

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh