Gradovi

De Mistura se bori za napredak u pregovorima

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zapocceo je danas razgovore sa predstavnicima sirijske vlasti sa ciljem napretka u mirovnim pregovorima.

ŽENEVA – Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura započeo je danas razgovore sa predstavnicima sirijske vlasti sa ciljem napretka u mirovnim pregovorima.

Sastanak je usledio nakon najave Misture da su indirektni pregovori zavađenih strana otpočeli, prenosi AFP.

Glavna opoziciona grupacija Viši pregovarački komitet (HNC) sastaće se danas posle podne sa Misturom i nastavlja da vrši pritisak da se ostvari hitan napredak kako bi se obezbedila humanitarna pomoća za gradove pod okupacijom.

Takođe ova grupacija želi obustavu bombardovanja civila od strane ruskih snaga i puštanje na slobodu zatvorenika u saglasnosti sa rezolucijom UN od decembra.

Kao znak dobre volje sirijska vlada je juče prihvatila u načelu da odobri pomoć za tri grada pod opsadom u Siriji, uključujući Madaju, prenose UN.

Član pregovaračke delegacije sirijske opozicije Mohamed Aluš, koji predstavlja Islamsku vojsku, izrazio je pesimizam u vezi uspeha mirovnih pregovora u Ženevi.

„Ništa nije promenjeno na terenu i sve dok to ne bude slučaj nismo optimisti“, poručio je on, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ne postoje dobre namere režima u cilju postizanja dogovora.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na konferenciji za štampu u Abu Dabiju kazao da je dogovoreno da dve opozicione sirijske islamističke organizacije Ahrar al-Šam i Džaiš al-Islam učestvuju u pregovorima.

Lavrov je rekao da to ne znači da imaju legitimitet i da nisu terorističke, rekao je on.

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh