• BG

  Debata o bombardovanju RTS-a: Krivci NATO, rukovodstvo i Milošević

  bombardovanjeDirektan „izvršilac ubistva“ radnika Radio-televizije Srbije (RTS) 1999. godine u bombadovanju je NATO, a saučesnici u tom zločinu su funkcioneri RTS-a i režima Slobodana Miloševića koji su svesno žrtvovali radnike iako su znali da će zgrada Televizije biti bombardovana, ocenili su danas učesnici debate „Zašto“, povodom 18. godišnjice napada na zgradu RTS-a.

  U debati u beogradskom Medija centru, Žanka Stojanović, čiji je sin poginuo prilikom bombardovanja zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici, kazala je da su ključni dokumenti o tom dogadjaju sakriveni od srpskog naroda.

  „Kako se niko od generala iz tog vremena nije setio da u svojim memoarima piše o bombardovanju zgrade RTS-a ili bolnice ‘Dragiša Mišović’ u kojoj je stradalo 40 ljudi?

  Bombardovanje novostidana.rsPodaci o tome ko je odgovoran za stradanje radnika RTS-a, moraju se nalaziti u arhivama te medijske kuće, Civilne odbrane Beograda, i u zapisnicima sa sednica Vrhovnog saveta odbrane“, kazala je Žanka Stojanović.

  Ona je ocenila da je tadašnja Vojska Jugoslavije „namerno“ ignorisala naredbu Vlade Savezne republike Jugoslavije o izmeštanju RTS-a iz objekta u Aberdarevoj ulici pošto su postojale informacije da će avioni NATO gadjati tu zgradu.

  „Meni je Aleksandar Vučić, koji je u vreme NATO bombardovanja bio ministar informisanja, potvrdio 2002. godine da je po naredbi Savezne vlade izmestio svoj resor.

  Svi rukovodioci RTS-a koji su se odmah posle napada našli u Aberdarevoj, znali su šta će se dogoditi“, kazala je Žanka Stojanović.

  Bivši pilot RV i PVO Vojske Jugoslavije Sreto Malinović ocenio je da je napad na zgradu RTS-a „zločin“, ali i da ima „dve strane ove tamne medalje“.

  „RTS nikako nije mogao biti označen kao legitimni vojni cilj – to je moje vojničko mišljenje.

  Zločinac je onaj ko je odabrao taj cilj, ali je neprihvatljivo da naši ljudi nisu preduzeli mere zaštite ljudstva, posebno ako su imali odredjene naredbe ili saznanja“, naveo je Malinović.

  On je ocenio da je „strašno“ ako je neko sa srpske stane pokušao da od slučaja RTS-a napravi „naše Markale“, da bi izazvao sažaljenje svetske javnosti.

  „Ne mogu poverovati da je neko u stanju da žrtvuje sopstvene ljude, to nije blisko normalnom čoveku.

  Za takve ljude nema ni adekvatne kazne, ni oprosta“, kazao je Malinović.

  Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da NATO bombardovanje 1999. godine „nema nikakvo opravdanje“, a da „još više nema opravdanja da naši politički ludaci žrtvuju nevine ljude“.

  „Nekome je trebala žrtva.

  To žrtvovanje se već desilo 1991. godine u Varaždinu, a 1999. godine i na Košarama“, naveo je Živković.

  Po njegovim rečima, „apsolutnu odgovornost“ za stradanje radnika RTS snosi tadašnji direktor televizije Dragoljub Milanović jer nije sproveo naredbu Savezne vlade o izmeštanju zgrade Radio-televizije Srbije iz Aberdareve ulice.

  „Krivica vojske postoji u etičkom i profesionalnom smislu, ne znam da li u pravnom. Apsolutnu moralnu odgovornost za to što se desilo snose i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić koji su u to vreme, kao članovi Vlada Srbije i Jugoslavije, kupovali nameštaj za nove stanove, kao i tadašnji portparol Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vulin“, naveo je lider Nove stranke.

  Pre početka debate „Zašto“ koju je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), prikazan je dokumentarni film Janka Baljaka „Anatomija bola“ o napadu na zgradu Radio-televizije Srbije.

  NATO je zgradu RTS-a pogodio s dva projektila, u rano jutro 23. aprila 1999. godine.

  Poginulo je 16 zaposlenih:

  Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

  Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osudjen je 2002. godine na deset godina zatvora, zbog toga što nije sproveo naredjenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici u Beogradu.

  Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com