• Novosti online

  Deca migranti i deca iz Vranja igrala mali fudbal na Turniru prijateljstva (VIDEO)

  Deca migranti koja su privremeno smeštena u prihvatnim centrima u Vranju i Bujanovcu i deca iz Škole fudbala „Prestiž“ u Vranju učestvovala su danas u „Turniru prijateljstva“ u tom gradu. Fudbal na male golove u balon sali škole „Prestiž“ igralo je oko 100 dečaka i devojčica podeljenih u tri kategorije, u zavisnosti od uzrasta.

  Koordinator škole fudbala „Prestiž“ Joca Ristić kazao je agenciji Beta da je turnir organizovan kako bi se deca družila i da bi se reklo „stop“ predrasudama.

  „Sport treba da spaja ljude. Zahvalni smo ljudima iz prihvatnih centara koji su doveli decu kako bi igrali prijateljske utakmice. Dečaci i devojčice iz centara baš su se lepo uklopila sa našom decom“, izjavio je Ristić.

  On je kazao da su utakmice imale edukativni karakter i da su treneri škole „Prestiž“ zapazili medju decom migrantima nekoliko dece talentovanih za fudbal.

  Jedanaestogodišnji Matin iz Avganistana rekao je na sasvim dobrom srpskom jeziku da je prvi put danas bio u Vranju i da se mnogo lepo proveo.

  „Voleo bih da bude mnogo turnira, voleo bih da ih bude svakog dana“, kazao je Matin.

  On je dodao da je u Bujanovcu dve godine, da trenira fudbal u klubu BSK i da zna da igra, „mada ne mnogo dobro“.

  Sonja iz Avganistana navijala je za brata na turniru i rekla je da nije bitno što je njegova ekipa izgubila, već to što su deca imala priliku da igraju fudbal.

  „Ovo je veoma dobar način da se deca zabave i motivišu da igraju fudbal“, rekla je Sonja.

  Dvanaestogodišnja Anita kazala je da se na turniru „sjajno provela“, a da je njen tim dobro igrao.

  „Prvi put sam igrala utakmicu sa decom migrantima i bilo je je baš lepo. Igrali smo fudbal, ali smo se i družili“, rekla je Anita.

  „Turnir prijateljstva“ završen je zajedničkim fotografisanjem malih fudbalera i njihovih trenera.

  Utakmice u malom fudbalu izmedju dece migranata i dece iz Škole „Prestiž“ predstavljaju deo aktivnosti čiji je cilj da se unapredi kulturna i društvena razmena izmedju migranata i lokalnog stanovništva, a koje se sprovode u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com