• BG

  Деца све раније почињу са коришћењем дигиталне технологије, зато је неопходан безбедан интернет за целу породицу

  Деца предшколског и школског узраста све раније почињу са коришћењем дигиталних технологија.

  Већина њих се сукоби са родитељима око начина и коришћења рачунара, таблета или паметних телефона.

  У Србији свако четврто дете у предшколском узрасту поседује дигитални уређај, наводи се у истраживању Дечјег фонда Уједињених нација (Уницеф)  уз подршку компаније Теленор у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Ужичким центром за права детета.

  Kлуб родитеља и наставника „Партнерски за образовање“ из Ниша представио је резултате истраживања, у којима се наводи да се већина деце сусреће са дигиталним уређајима у узрасту од четири године.

  Резултати истраживања представљени су у просторијама ЕУ-инфо кутка у Нишу, уз учешће представника УНИЦЕФ-а, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, стручњака, васпитача, учитеља и родитеља деце предшколског узраста.

  „Деца млађег основношколског узраста почињу (са коришћењем уређаја) са око пет година… Са друге стране, трећина испитаних родитеља није довољно упозната са дигиталним уређајима како би умели да их заштите од могућих злоупотреба“, наводи се у саопштењу.

  Резултати истраживања такође показују да деца користе дигиталне уређаје у све ранијем узрасту, и у Србији и у свету.

  „Свако четврто дете у предшколском узрасту и више од половине деце у школском узрасту већ поседује један дигитални уређај.

  Покушај да ограниче детету време проведено на интернету изазвао је сукоб са децом код две трећине родитеља, док се једна трећина њих сукобила са децом због ограничавања доступног садржаја на интернету“, навела је Добринка Kузмановић са Института за психологију Филозофског факултета у Београду.

  Према препорукама стручњака, деца млађа од две године не би требало да проводе време испред ТВ екрана, рачунара, таблета или „паметног телефона“, а деци предшколског узраста време проведено испред екрана би требало да се ограничи на један сат дневно.

  „За децу тог узраста важно је и да дигиталне технологије користе кроз игру, уз подршку одраслих, родитеља и васпитача. За децу старију од пет година, препорука је да родитељи установе јасна правила и ограничења када је реч о коришћењу технолошких уређаја“, наводи се у истраживању.

  Истраживање је спроведено у оквиру пројекта „Безбедан интернет за целу породицу“, уз подршку компаније Теленор и у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије и Ужичким центром за права детета.

  Посебно забрињавају налази истраживања да су врло често деца информатички писменија од својих родитеља.

  Трећина испитаних родитеља није довољно упозната са дигиталним уређајима како би умели да да их заштите од могућих злоупотреба.

  Иако су резултати истраживања добијени на репрезентативном узорку испитаних, трендови и налази претходно реализованих истраживања показују да деца користе дигиталне уређаје у све ранијем узрасту, у Србији, али и у свету”.

  У Нишу,  септембра 2018. године

  Драгана Костић

  Фото: Драгана Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com