Novosti online

Деца у региону Чернобиља пију радиоактивно млеко

МОСКВА – Економска криза у Русију, Украјини и Белорусији довела је до прекида или ограничавања испитивања области контаминираних чернобиљском нуклеарном катастрофом, због чега људи у том региону и даље једу храну са опасно високим нивоом радиоактивности, саопштила је данас еколошка организација Гринпис.

„На хиљаде деце, чак и оне која су рођена 30 година после катастрофе у Чернобиљу, и даље пије млеко контаминирано радиоактивним материјалом”, наводи се у извештају Гринписа, који преноси британска агенција Ројтерс.

Према научним испитивањима спроведеним по налогу ове групације, укупно загађење изотопима попут цезијума-137 и стронцијума-90, у извесној мери је смањено, али и даље постоји, нарочито на подручју шума.

Људи у погођеним подручјима још увек свакодневно долазе у контакт са опасно високим нивоом радијације која је ослобођена експлозијом у нуклеарној електрани априла 1986. године, и која је послала радиоактивни облак широм Европе.

„Радијација је у ономе што једу и пију, у дрвету које користе у изградњи и које ложе да би се загрејали”, наводи се у извештају Гринписа названом „Нуклеарни ожиљци: Трајна оставштина Чернобиља и Фукушиме”.

У извештају, у који је Ројтерс имао увид уочи његовог данашњег објављивања, наводи се да Украјина „више нема довољно средстава за финансирање програма који су неопходни за одгоравајућу заштиту становништва, што значи да су људи који живе у загађеним подручјима вероватно у већој мери изложени радиоактивности”.

Украјина је тренутно у великим економским проблемима, док су Русија и Белорусија такође изложене финансијским притисцима, додаје се у извештају. Гринпис је саопштио и да је спровео испитивања у подручјима контаминираним нуклеарном катастрофом у Фукушими у Јапану 2011. године, где су земљотрес и цунами оштетили нуклеарну електрану, изазивајући истицање значајних количина радиоактивног материјала.

Као и случају Чернобиља, шуме око места инцидента су постале складиште радиокативног загађења које се не може очистити, што ће, како је саопштио Гринпис, представљати опасност за становништво деценијама или чак вековима. Гринпис је оценио и да су напори јапанске владе на пољу деконтаминације били неадекватни.

Осим тога, у извештају се наводи да дуготрајно излагање радијацији може довести до тешких обољења, и да лекари у областима најтеже погођеним чернобиљском катастрофом већ дуго извештавају о великом порасту обољења од рака.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh