Zdravlje

Deca u Srbiji trpe posledice NATO bombardovanja?

bombardovanje

U Srbiji se poslednje dve do tri godine beleži veliki porast malignih bolesti kod dece, rekao je direktor Centra za pedijatriju i šef hematološke dnevne bolnice Univerzitetske dečije klinike u Beogradu Dejan Škorić.

Tokom 2000. godine u proseku je bilo oko 200 novih slučajeva na godišnjem nivou, a 2013. i 2014. godine taj broj je dostigao 350 godišnje, što je znatan porast.

„Teško je pitanje šta je tačno razlog tome, ali maligne bolesti kod dece su retke, za razliku od odraslih, gde je na godišnjem nivou u Srbiji oko 30.000 obolelih“, rekao je Škorić za list „Danas“.

On je dodao da postoje brojni ralzozi, a jedan od njih bi moglo da bude i NATO bombardovanje 1999. godine, kada je na teritoriju Srbije bačeno oko 45 tona osiromašenog uranijuma.

„Osim jonizujućeg zračenja, kojem smo svi izloženi, kancerogeni agensi se nalaze i u hrani, vodi koju pijemo, vazduhu koji udišemo i mogu kod genetski predisponiranog deteta da doprinesu razvijanju maligne bolesti“, rekao je Škorić.

On je napomenuo da u Srbiji postoji dovoljno kapaciteta za lečenje dece, ali da su uslovi za liječenje neadekvatni, s obzirom na to da je najveći problem kvalitet prostora gde pacijenti primaju terapiju.

Škorić je naveo da su u Srbiji izuzetni rezultati lečenja kancera kao što je akutna limfoblastna leukemija, izlečenje limfoma i negroblastoma, koje je više od 90 odsto.

On je dodao da je jonska terapija budućnost, ali da je za sada na nivou eksperimentalne terapije i ističe da je Srbiji hitno potrebna javna banka umbilikalne krvi, krvi iz pupčane vrpce i posteljice, jer je to potencijalno spas za najteže bolesti.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh