Gradovi

Deci nije mesto u politici

BEOGRAD – Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i dečiju zaštitu Tanja Popović osudila je kao nedoličan prilog u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem, u kome su, kako je istakla, na najgrublji način zloupotrebljena deca.

Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe smatra da su u toj emisiji prekršeni profesionalni standardi koji se tiču maloletnih lica.

U prilogu u Ivanovićevoj emisiji deca govore o izborima, vladi i premijeru.

„Prilog u kojem deca iznose svoje stavove o Aleksandru Vučiću u suprotnosti je s Kodeksom ‘Deca i mediji’, Kodeksom o zaštiti dece od političkih zloupotreba, ali i s obavezom novinara da zaštite bezbednost i integritet dece“, saopštio je NUNS i pozvao novinare da vode računa o pravima maloletnika i da ih ne zloupotrebljavaju u političke i druge svrhe.

„Izborna kampanja još nije ni počela i ako sada jasno ne kažemo da je nedopustivo zloupotrebljavati decu ne smem ni da pomislim šta još može da se desi do izbora. Zato, apelujem još jednom na sve nadležne organe da reaguju na ovakvo ponašanje i zaštite decu“, upozorila je tim povodom Popović, objavljeno je na sajtu Beoinfo.

Pojedini mediji danas sugerišu da su deca „instruisana“ šta treba da kažu, a Prva televizija je to demantovala i dodala da roditelji prisustvuju snimanjima i potpisuju saglasnost za emitovanje priloga.

Popovićeva, međutim, ukazuje da se deca ne smeju zloupotrebljavati u političke svrhe uopšte:

„Deci nije mesto u politici“, navela je Popović i apelovala na nadležne organe da reaguju u cilju zaštite dece.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh