• Gradovi

  Dečija sedišta često nisu pravilno pričvršćena

  Akcija besplatnog pregleda autosedišta pokazala je zabrinjavajuće podatke da dečija sedišta nisu pravilno pričvršćena, saopštila je danas organizacija Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

  U akciji besplatnog pregleda dečijih autosedišta provereno je 27 sedšta.

  Trećina pregledanih sedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dve trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena, rezultat je kontrole koji su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje Bezbednost nikada nije na odmoru.

  „Rezultati koje je pokazala naša akcija su veoma zabrinjavajući. Nijedno od pregledanih vozila nije imalo ispravno namešteno sedište i to znači da nijedno od njih u slučaju sudara ne bi imalo svoju funkciju. Dobra stvar je da samo jedno sedište nije ispunjavalo tehničke propise u vezi sa bezbednošću proizvoda“, rekao je direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

  Ne ohrabruje ni činjenica da smo u toku kontrole naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima deca nisu bila vezana uopšte, dodao je Okanović.

  Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji samo 32 odsto roditelja dece do tri godine koristi autosedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil.

  Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su autosedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju.

  Zato je i pokrenuta kampanja Bezbednost nikada nije na odmoru koja se sprovodi već drugu godinu za redom, a kojoj se priključio i srpski automobilista Dušan Borković.

  „Nije važno samo da se sedište kupi već i da ono apsolutno odgovara uzrastu i telesnoj težini deteta, kao i da bude montirano na pravilan način. Samo tako možete biti sigurni da ste uradili apsolutno sve za sigurnost vašeg deteta“, rekao je Borković.

  Podaci koji ukazuju na to da poslednjih nekoliko godina deca u saobraćaju više stradaju u automobilu, nego kao pešaci je dovoljna da shvatimo da moramo hitno da reagujemo, rekao je Borković.

  Akciju su podržale i društveno odgovorne kompanije NIS, Keprom i Aksa.

  Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

  novostidana.rs

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com