• Kultura

  Dečji oktobarski salon: „Umetnost u sazvežđu“

  BEOGRAD – Pod sloganom „Umetnost u sazvežđu“, od danas do 22. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti odrržava se 51. Dečji oktobarski salon.

  Čitav opus radova na izložbi posvećen je svemiru, zvezdama, planetama, nebeskim telima, ali i očuvanju planete Zemlje, a inspiracija za temu potekla je od ovogodišnjeg otkrića postojanja gravitacionih talasa, koje je u svojoj opštoj teoriji relativiteta, pre tačno sto godina, pretpostavio Albert Ajnštajn.

  Američka nacionalna naučna fondacija objavila je 11. februara ove godine da su LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektori otkrili gravitacione talase i ta vest je ubrzo proglašena otkrićem veka.

  Dečji oktobarski salon predstavlja mlade učesnike uzrasta od pet do 15 godina, a biće izloženi odabrani radovi sa konkursa Muzeja primenjene umetnosti.

  Oni su odraz bogate pedagoške prakse u dečjim ustanovama tokom kalendarske godine i prolaze kroz nekoliko faza selekcije.

  Od 1.500 prijavljenih radova za izložbu je ove godine odabrano 240 dečjih radova.

  Dečji oktobarski salon prikazuje radove koji su rezultat školskih aktivnosti pod nadzorom nastavnika, na časovima likovnog obrazovanja, a s druge strane, tokom trajanja izložbe u muzeju se krzo radionice odvija aktivan edukativan program.

  Tako će biti i ove godine, kada će u saradnji sa umetnicima, naučnicima i kustosima, deca stvarati nove radove na temu zvezda, kretanja planeta, Sunca, Meseca, i sticati nova saznanja o njima.

  Sama izložba ima takmičarski karakter i stručni žiri muzeja nagradiće decu, ali i pedagoge koji su pratili njihov rad.

  Posebno se dodeljuju dve nagrade ULUPUDS-a za najuspeliji rad u oblasti primenjene umetnosti, detetu i pedagogu koji je na najkreativniji način primenjenu umetnost približio deci.

  Autori kataloga i izložbe su muzejski savetnik Milica Cukić i likovni pedagog Lea Zei.

  Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com