• Društvo

  Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац: Историјско наслеђе + традиционална гастрономија = добра посета туриста

   

  Горњи Милановац је локална самоуправа препуна старина врло важних за националну историју, али је њен председник, више од две године, млађи човек – Дејан Ковачевић, индустријски менаџер с дугогодишњим радним искуством у привреди.

  Председник нас прима у свом кабинету непосредно пошто је испратио екипу Радио-телевизије Србије, али потпуно припремљен за разговор.

  Господине председниче, у каквом је стању привреда Горњег Милановца и околине?

  Привреда је увек била област по којој је општина Горњи Милановац препознатљива. На територији општине Горњи Милановац данас послује око 2 500 привредних субјеката, од чега су око 400 предузећа.

  Привреда општине Горњи Милановац је карактеристична, пре свега, по прерађивачком сектору, а, затим, по трговинским и услужним делатностима.

  Многе компаније са седиштем у Горњем Милановцу послују веома успешно и ван граница Србије, чак и на другим континентима.

  Једна од познатијих горњомилановачких фирми јесте „Металац“ АД са широким асортиманом производа.

  Имамо више компанија с програмом производње из области графичке делатности: „Типопластика“, „Папир принт“, „Фока“, „Спектар“ и друге.

  Ове компаније су делом конкурентне, али налазе свака своје место на домаћем и страном тржишту.

  Горњи Милановац је предводник у графичкој индустрији у овом делу Европе; овде послују и фирме из графичке делатности које су основане у социјализму, али и оне основане у последњих 25 година као приватне фирме.

  Шведска компанија „Тетра Пак“ је поседовала производне погоне широм Европе, од којих је већи део преселила у Горњи Милановац, који је постао центар производње брик амбалаже.

  Из наше општине је и једна од најпознатијих компанија на простору бивше Југославије, „Таково Swisslion“, чије производе воле и млади и стари.

  Можемо бити поносни да су представници горњомилановачке привреде највећи извозници Моравичког округа.

  Привреда Горњег Милановца је некада била међу најбољима у Југославији, а и данас је међу најбољима у Србији.

  Имамо око 14 200 запослених у привреди, а тај број је, само прошле године, повећан за око триста.

  Незапосленост је код нас присутна у делу мањем од 5% радно способног становништва.

  Локална самоуправа је отворена и привржена привреди, а овдашња привреда је привржена социјалној одговорности.

  У нашем Општинском већу се налази представник Удружења привредника који заступа привреду и представља копчу између локалне самоуправе и привреде.

  Које је место туризма и угоститељства у привреди Општине?

  Територија на којој се простире општина Горњи Милановац има веома богато културно-историјско наслеђе, због чега је и туристичка понуда веома разноврсна.

  Горњи Милановац се налази на додиру Западне Србије, Груже и Поморавља, у југозападном делу Шумадије.

  Сам центар Горњег Милановца је својеврсни споменички комплекс, занимљив архитектонски и историјски.

  На Тргу Кнеза Михаила у центру града доминира зграда бившег Окружног начелства из које је војвода Живојин Мишић командовао Рудничком офанзивом, након које је уследила Колубарска битка.

  Ту се налази и спомен-биста војводе Живојина Мишића, беле мермерне статуе кнеза Александра Карађорђевића (оснивача града) и војводе Милана Обреновића (по коме град носи име), Црква Свете Тројице и Споменик слободе.

  На оближњем брду се налази спомен-парк „Брдо мира“ у којем се налази комплекс седам спомен-обележја из најразличитијих периода.

  Кућа српско-норвешког пријатељства подигнута је 1987. године, у знак пријатељства српског и норвешког народа, у непосредној близини Ибарске магистрале. Саграђена је од дрвета у Норвешкој, а пренета у елементима и монтирана на месту где се и сада налази.

  Садржи музејску поставку с експонатима из логора у Норвешкој, конференцијску салу, а у њој је и седиште Друштва српско-норвешког пријатељства.

  На територији општине Горњи Милановац, у Такову, подигнут је Други српски устанак, те је знаменито место „Таковски грм“ је центар културних дешавања и годишње га посети велики број туриста.

  У процедури је израда потребне документације, како бисмо у Такову изградили реплику дворца Обреновића.

  Идеја је потекла од председника Републике, Александра Вучића, приликом његове посете Горњем Милановцу и инвеститор ће бити Влада Републике Србије.

  Дворац ће бити изграђен на истом месту где се и првобитно налазио, а биће полурезиденцијалног типа.

  Спољни изглед ће бити потпуно исти као некада, а унутрашњи ће бити нешто измењен.

  Поред дворца, биће изграђено вештачко језеро, угоститељски објекти и преноћиште.

  У близини Горњег Милановца су познати средњовековни манастири Враћевшница и Вујан, средњовековни град на Островици и Конак Кнеза Милоша у Горњој Црнући.

  Туризам и угоститељство је један од три правца развоја привреде Горњег Милановца.

  Какви резултати су остварени у туризму и угоститељству претходних година?

  После година стагнације и стајања у месту, туризам Горњег Милановца је у последње три године у експанзији.

  Поред бољег организовања и рада Туристичке организације у смислу промене локације, отварања инфо центра са сувенирницом и, на тај начин успостављања бољег контакта са клијентима, у граду су се појавили нови смештајни капацитети, који су такође доста допринели да туризам поново заживи.

  У нашој општини се годишње оствари око 50 хиљада ноћења туриста.

  Шта је држава учинила чини како би подстакла развој туризма и угоститељства у Општини Горњи Милановац?

  Држава свакодневно улаже у Горњи Милановац.

  Пре свега, са Канцеларијом за управљање јавним улагањима доста пројеката урадили и доста нових пројеката је у плану.

  Ту, пре свега, мислим на изградњу дворца Обреновића у Такову и изградњу приступне саобраћајнице ауто-путу.

  Од ове године, Туристичка организација Горњи Милановац је почела, као посредник, да склапа уговоре смештаја, тако да је програм ваучера у вредности од по пет хиљада динара, у нашој општини, потпуно заживео.

  Нарочито је значајно то што држава гради ауто-пут од Београда према Чачку.

  Када ауто-пут буде завршен 2020. године, то ће бити велики подстицај туризу у Горњем Милановцу.

  Наравно, врло је значајно и то што држава улаже у изградњу других путева на територији наше општине, чија је укупна дужина око две хиљаде километара.

  Шта локална самоуправа чини како би подстакла развој туризма и угоститељства?

  Локално руководство покушава, на све начине, да допринесе просперитету општине, просперитету привреде и развоју трговине и угоститељства.

  Ту, пре свега, мислим на улагања у инфраструктуру и путеве.

  Такође, трудимо се да репрезентујемо Горњи Милановац на најбољи начин.

  У развоју угоститељства и туризма, наш приступ би се, најупрошћеније, могао исказати формулом: историјско наслеђе + традиционална гастрономија = добра посета туриста.

  Драгана Костић

  Фото: Информативна служба председника Општине Горњи Милановац;  Љ.Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Горњи Милановац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com