Društvo

Дејан Стевановић, председник Градског одбора Народне странке у Крушевцу: „Народна странка у Крушевцу себе види као водећу снагу несумњиве опозиције актуелном режиму.“

Дејан Стевановић је, претходне седмице, изабран за првог међу крушевачким народњацима. Не ради се ни о каквој привилегији; бити први у политичкој странци која је у дубокој опозицији, није ни мало лако. Међутим, председник Градског одбора Народне странке у Крушевцу је радо пристао на интервју.

Да представимо, на почетку, нашег саговорника. Рођен је у Крушевцу, 1974. године. Радио је као машински инжењер, професор технике и информатике и, на послетку, мастер образовне политике. Највећи део свог досадашњег професионалног ангажовања провео је у систему образовања, од високе до основне школе, а једним делом у сфери професионалног усавршавања просветних радника кроз Центар за стручно усавршавање, на чије је формирање јако поносан. И тако је било све до пре неколико година, када званично напушта образовање и почиње да се бави искључиво програмирањем за клијенте изван Србије.

Ожењен, има једно дете.

„Веома рано сам почео да се интересујем за политику и пре скоро 30 година своје политичко ангажовање започео сам у Демократској странци.“, каже наш саговорник, те наставља: „У њој сам стекао пуно искустава; и оних добрих и оних који су довели до тога да сам са групом пријатеља основао Групу грађана ,Волим Крушевац` и напустио Демократску странку. С обзиром да локални покрети немају много активности, ако нису у локалној скупштини, одлучио сам да прихватим
позив и прикључим се активно у кампањи Вука Јеремића на председничким изборима 2017. године. Од тада сам активан у ономе што је касније формирано као Народна странка.“.

Какво стање затичете у тренутку ступања на место председника Градског одбора Народне странке у Крушевцу? Које резултате је Градска организација Народне странке у Крушевцу постигла у свом досадашњем раду?
Организација Народне странке у Крушевцу постоји, на неки начин, дуже него сама странка. Срж наше организације је група људи која је на председничким изборима 2017. године активно учествовала у кампањи кандидата на изборима, нашег председника Вука Јеремића. Ми се још увек нисмо мерили на локалним, али свакако спремамо за наредне.

Какви су кадровски и организациони потенцијали Градске организације Народне странке у Крушевцу? Да ли је Градска организација спремна да испуни задатке које пред њу поставља
актуелна улога Народне странке у политичком животу Србије и Крушевца?

Као што је надам се свима познато, Народна странка је несумњиво камен спотицања овој бахатој власти у криминализацији друштва, узурпирању институција и енормном богаћењу појединаца на власти. То исто је и наша улога на локалном нивоу. Подсетићу вас да су чланови Градског одбора Народне странке, привођени без јасног разлога и каснијег објашњења, етикетирани на медијима, па чак и тужени због изношења критичког мишљења и указивања на проблеме. Али и дање смо ту на истом задатку и нећемо одустати.

Шта намеравате да, у току свог предстојећег двогодишњег мандата, предузмете како бисте оснажили Народну странку у Крушевцу?
Предстоји период, у раду Народне странке у Крушевцу, у коме ће сва задужења бити јасно подељена међу члановима Странке и у коме ће све активности бити организоване по детаљним, временски одређеним плановима. Рад сваког члана ће бити праћен и резултати ће бити упоређивани с планираним. Предузећемо све, у домаћем и у политичком животу других земаља, уобичајене мере политичког инжењеринга, а како бисмо своје идеје приближили бирачима.

Које проблеме локалне средине у Крушевцу сматрате најтежим и каква решења предлажете за те проблеме? Како Народна странка може да допринесе побољшању рада локалне самоуправе у
Крушевцу?

Живимо у граду који је лепо сређен и налицкан, али у коме нема демократије, већ о свим битнијим питањима одлучује само један човек.
Пример стања у нашој средини је оно што се догодило с ангио салом у Градској болници. Ми у Крушевцу имамо само једног лекара специјалисту кардиологије. Да би користио могућности ангио сале, одабран је лекар и послат на специјализацију. Међутим, избор је, очигледно, извршен политички, тако да лекар није могао да задовољи критеријуме и није прошао обуку за рад у ангио сали. Резултат је поражавајући. Имамо ангио салу коју не користимо јер немамо лекара који би у њој радио.

Да ли сте задовољни односом централних државних власти према Крушевцу, и зашто? 
Ми смо, за све време владања актуелне власти, добили једну нову фабрику у Крушевцу. Ради се о фабрици у којој је стално отворен конкурс за нове раднике. Оно што овај послодавац нуди своји
радницима и оно што од њих очекује, очигледно, је у несразмери. Тек нам предстоји борба за економски развој Крушевца који ће довести до квалитетног живота његових грађана.

Да ли постоји простор за политичку сарадњу Народне странке у Крушевцу с другим политичким снагама? Уколико простора за сарадњу има, с којим политичким организацијама сматрате да би
Народна странка могла сарађивати и на који начин?

Народна странка у Крушевцу себе види као водећу снагу несумњиве опозиције актуелном режиму. Отворени смо за сарадњу с другим заиста опозиционим политичким организацијама, али очекујемо да Народној странци буде дато месту у будућим заједничким активностима, какво она заслужује према својим потенцијалима.

Шта бисте поручили члановима и симпатизерима Народне странке, а шта грађанима Крушевца?
Народна странка, као опозициона политичка организација, указује и указиваће на очигледне друштвене проблеме Крушевца. У наредном периоду, изаћи ћемо пред бираче с детаљним
политичким програмом, у коме ћемо понудити одржива и конкретна решења за нагомилане проблеме локалне средине.

Шта бисте поручили члановима и симпатизерима осталих политичких организација, опозиционих и онима на власти?
Видимо се на изборима, којих ће бити раније него што многи то мисле.

У Крушевцу, децембра 2022. године, разговор водио и фотографије снимио Љубомир Костић

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh