• Novosti online

  Dejanović: Zajednički rad na popravljanju demografske slike

  BEOGRAD – Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će za promenu populacionih parametara biti neophodna saradnja sa drugim resorima, ali i lokalnim samoupravama.

  „Ono što ćemo raditi u ovom mandatu biće vidljivi za nekoliko godina. Populacioni parametri se neće brzo menjati“, rekla je Đukić Dejanović za RTS i dodala da se mora raditi na poboljšanju kvaliteta života ljudi, ali i analizirati unutrašnje migracije selo- grad, jer sa njima počinje populacioni pad.

  Ona je podsetila da u Srbiji svake godine nestane grad od 40.000 stanovnika, da je prosečna starost stanovništva više od 40 godina, te da spadamo u stare nacije.

  Stručnjaci su, nastavlja ona, još pedesetih godina ukazali da će demografija u ovom veku biti najveći problem i podsetila da je 2008. godine Srbija usvojila prvu strategiju za podsticaj rađanja.

  Ukazuje da za loše parametre nisu ekonomski faktori dominantni, što potvrđuje činjenica da se siromašno stanovništvo lakše odlučuje na rađanjnje trećeg, četvrtog deteta, bez većih podsticaja.

  „Sve veći broj obrazovanih žena od 30, 33 godine ne rađaju i ne razmišljaju o rađanju“, kaže Dejanović.

  Ona dodaje da žena danas doživljava sebe kao jedinu koja razmišlja o rađanju i čak i kada uđe u bračnuu ili vanbračnu vezu postoji „visok stepen potrebe za psihološkim konforom, te da nema u sistemu vrednosti svest o tome koliko je roditeljstvo najbolje osećanje“.

  Đukić Dejanović je podsetila da je premijer u ekspozeu veliku pažnju posvetio problemu demografije, te da se u rešavanje moraju uključiti svi pojedinci i stručnjaci i institucije, koje su se uspavale.

  Podseća da je Vladimir Putin problem u Rusiji rešio podsticajem od 10.000 dolara za rađanje svakog drugog deteta, da je Danska uspela da reši agresivnom kampanjom, a da Makedonija i Slovenija, iako imaju dobra dokumenta nemaju bolje rezultate od Srbije.

  Foto Tanjug/arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com