Gradovi

Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji je dobra stvar

CIRIH – Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte, koja trenutno radi na istrazi kršenja ljudskih prava u Siriji, podržala je danas ruske vazdušne napade na terorističke grupe u toj ratom razorenoj zemlji.

„Sve u svemu, mislim da je ruska intervencija dobra stvar, jer konačno neko vrši napade na te terorističke grupe“, rekla je Del Ponte u intervjuu švajcarskoj televiziji RTS, a prenela je agencija AFP.

Ona je među te terorističke grupe uvrstila takozvanu Islamsku državu i Al Nusra front.

Bivša haška tužiteljka a sadašnja članica Komisije Ujedinjenih nacija za istragu o Siriji je ipak dodala da Rusi „izgleda ne prave dovoljnu razliku između terorista i drugih, a to nije dobro“.

Rusija je prošle godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji na poziv sirijskog predsednika Bašara Asada, navodeći da gađa IS i druge džihadističke organizacije. Zapad, međutim, optužuje Rusiju da usmerava napade na umerenu opoziciju.

Del Ponteova (66) je takođe istakla kako smatra da Asad treba da bude uključen u mirovne pregovore.

„Ako želite prekid vatre, ako želite mir, prvo treba da pregovarate sa vladom“, navela je Del Ponteova, istakavši da je pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević već bio pod istragom kad je sklopljen sporazum u Dejtonu 1995, kojim je okončan rat u Jugoslaviji.

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh