Gradovi

Delegacija EU podržava Beogradski festival igre

BEOGRAD – Delegacija Evropske unije u Srbiji saopštila je da i ove godine podržava Beogradski festival igre, „jedinstvenu kulturnu manifestaciju u zemlji i regionu koja publici već trinaestu godinu zaredom nudi najbolje sa svetske scene“.

Beogradski festival igre će pod sloganom „Sreća se igra“ biće održan od 19. marta do 10. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu a u festivalu će učestvovati ukupno 15 kompanija iz 13 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki.

Delegacija EU četvrti put za redom daje podršku Beogradskom festivalu igre. Ove godine, donacijom Delegacije EU, Beogradski festival igre organizuje master kurs klasičnog baleta koji će od 2. do 8. marta u Beogradu držati jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, italijanski maestro Marko Ferini, navodi se u saopštenju Delegacije.

Master kurs je namenjen različitim uzrastima učenika koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima i njihovim pedagozima.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport tim povodom je izjavio: „Sreća se igra – za ućesnike festivala; sreća se gleda – za gledaoce festivala; a za Delegaciju EU je sreća što i ove godine imamo čast da sarađujemo sa Beogradskim festivalom igre. Ova izvanredna manifestacija nam svakog proleća donosi radost kroz univerzum igre i ujedinjuje Srbiju i Evropu u raznolikosti. Sreća se i vežba – za učenike baleta! Veoma nam je drago što ove godine mladim igračima možemo da pružimo mogućnost da steknu nove veštine od maestra Marka Ferinija, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući ovom festivalu, Beograd je postao važno mesto na mapi svetskih plesnih festivala, kao i u biografijama umetnika koji učestvuju u kreiranju današnje igre.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Od svog osnivanja, festival je predstavio skoro 250 postavki slavnih i popularnih koreografa našeg vremena, dok poslednjih godina svaka edicija beleži preko 20.000 gledalaca i više od 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Festival podržavaju ambasade i kulturni centri zemalja učesnica Grad Beograd i Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine. Festival je 2015. godine održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, koje se nastavlja i ove godine.

Beogradski festival igre je globalni brend koji u isto vreme promoviše razmenu umetnika između Srbije i Evropske unije kao i vrednosti na kojima počiva i sama Evropska unija: multikulturalnost, raznolikost, toleranciju i razmenu ideja između različitih kultura i generacija.

Foto Tanjug/N.Milošević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh