• Gradovi

  Delegacija Srbije danas na Samitu Jadranske povelje u Crnoj Gori

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće danas delegaciju Srbije na samitu Jadranske povelje Podgorici, kome prisustvuje potpredsednik SAD Majk Pens.

  Premijerka Srbije imaće i bilateralne sastanke sa američkim potpredsednikom i sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.

  Učešće Brnabić na skupu biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

  Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), kao program saradnje ustanovljen je 2. maja 2003.

  Osnovni cilj tog programa je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

  Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine, i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

  Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsedava Makedonija.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com