Svet

Demonstracije u Hongkongu: 90 policajaca povređeno

U najgorem uličnom nasilju od prodemokratskih protesta 2014. godine, policija je ispalila hice upozorenja, što je retkost u ovom poluautonomom južnom kineskom gradu, prenele su agencije.

Demonstranti su vadili betonske blokove iz trotoara i bacali ih na policiju, dok su drugi uništavali saobraćajne znakove i palili kante za smeće u četvrti Mong Kok, poznatoj po tržnim centrima, prodavnicama i tezgama.

Čak 90 policajaca povređeno je u sukobima, kao i desetine demonstranata, dok su uhapšena 54 demonstranta između 15 i 70 godina starosti zbog napada na policiju, opiranja hapšenju i pravljenja nereda na javnom mestu, saopštila je policija, prenosi AFP.

Komesar Stiven Lo rekao je da će policija razmotriti podizanje optužbi protiv uhapšenih osoba za učešće u neredima što, kako kaže, znači da im preti kazna od 10 godina zatvora.

Hongkoška televizija prikazala je kako demonstranti udaraju policajce štapovima dok leže na zemlji, navodi Rojters.

Policija je saopštila da je ispalila dva upozoravajuća hica u vazduh, a koristila je i biber-sprej i pendreke kako bi rasterala gomilu.

Demonstranti su se razišli oko 08.00 sati po lokalnom vremenu, nakon što ih se više od sto sukobilo sa policijom pred zoru.

U kvartu koji je poznat kao velika šoping zona u Hongkongu, ostaci spaljenih kanti za smeće, polomljenih žardinjera, flaša i betonskih blokova leže razbacani po ulici.

Do sukoba je došlo kada je policija počela da uklanja improvizovane ulične tezge na kojima se prodaju lokalne poslastice, nakit i proizvodi iz domaće radinosti, a koje su uobičajen prizor na prepunim ulicama Hongkonga.

Gradonačelnik Hongkonga Leung Čun-jing rekao je novinarima da gradska uprava snažno osuđuje nasilje, a ministar za bezbedost Laj Tung-kvok izjavio je da policija istražuje navode da su sukobi bili organizovani.

U policiji su rekli da čekaju naloge u vezi sa bezbednosnim planovima za večeras, za kada je planiran novogodišnji vatromet.

List „Saut Čajna morning post“ navodi da je u proteste umešana lokalna grupa „Hongkoški starosedeoci“, ili „lokalisti“, koja je predložila kandidata za dopunske parlamentarne izbore koji će biti održani za nekoliko nedelja.

Ta grupa je na Fejsbuku objavila da je njen kandidat uhapšen.

Radikalni demonstranti i „lokalisti“ koji traže veću autonomiju za Hongkong najavili su da će se boriti sve dok Kina ne oslabi kontrolu nad njim.

Demonstranti su pokušali da odbrane piljare, za koje kažu da doprinose slavljeničkoj atmosferi.

Današnji neredi su na društvenim mrežama nazvani „revolucija ribljih kuglica“, prema popularnom jelu koje se prodaje na ulici i često se konzumira tokom proslave kineske Nove godine.

U uskim ulicama Mong Koka, prepunim prodavnica i stambenih zgrada, desili su se neki od najgorih sukoba tokom protesta krajem 2014. godine kada su demonstranti tražili veću demokratiju u bivšoj britanskoj koloniji koja je vraćena pod vladavinu Pekinga 1997. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh