Gradovi

Demonstranti u Kišnjevu traže ostavku vlade i izbore

KIŠNJEV – Više od 15.000 demonstranata ozlojeđenih rastućim siromaštvom okupilo se danas u moldavskoj prestonici Kišnjev tražeći ostavku vlade i raspisivanje prevremenih izbora.

„Želimo našu zemlju nazad“ i „Jedinstvo, građani“, uzvikivali su demonstranti na rumunskom i ruskom.

Protest su organizovale dve poruske partije i građanska grupa Dostojanstvo i istina.

Demonstranti su besni zbog pada životnog standarda u osiromašenoj Moldaviji i kažu da proevropske stranke kojie su na vlasti od 2009. godine nisu uspele da sprovedu reforme, prenosi AP.

Oni takođe traže istragu o nestanku 1.5 milijarde dolara iz tri banke pred parlamentarne izbore 2014. godine.

Poslanici moldavskog parlamenta prethdono su u sredu podržali imenovanje trećeg po redu premijera te zemlje u manje od godinu dana, podržavši kandidata kojeg je imenovao predsednik zemlje kao kompromis u cilju razrešenja višemesečnog političkog ćorsokaka.

Novi premijer Moldavije je Pavel Filip, član glavne proevropske koalicije i ministar za informacionu tehnologiju i telekomunikacije u prethodnoj vladi.

Pre glasanja poslanika par stotina, demonstranta okupilo se ispred parlamenta mašući zastavama Moldavije i uzvikujući „Tražimo prevremene izbore“, a nakon glasanja broj demonstranta je porastao na nekoliko hiljada, pa je došlo do koškanja sa policajcima posle čega su demonstranti uspeli nakratko da uđu u parlament.

Filip je dobio podršku 57 poslanika parlamenta, dok je glasanje bojkotovala proruska opozicija.

Parlament je morao da izglasa novu vladu do 29. januara, inače bi bio raspušten.

Poslanici su uskratili poverenje vladi u oktobru zbog navoda o korupciji.

Moldavija je u političkoj krizi otkad je uoči parlamentarnih izbora 2014. godine iz tri banke nestalo ukupno 1,5 milijardi dolara.

AP Photo/Roveliu Buga

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Više od 15.000 demonstranata ozlojeđenih rastućim siromaštvom okupilo se danas u moldavskoj prestonici Kišnjev tražeći ostavku vlade i raspisivanje prevremenih izbora. „Želimo našu zemlju nazad“ i „Jedinstvo, građani“, uzvikivali su demonstranti na rumunskom i ruskom. AP foto – Vadim Gidhra

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh