• Gradovi

  Đenero: HDZ i Most korak do dogovora, naredna sedmica ključna

  ZAGREB – Naredna sedmica je po svemu sudeći ključna za utvrđivanje parlamentarne većine u hrvatskom Saboru i predlaganje kandidata za premijera kome će predsednica Kolinda Grabar Kitarović poveriti mandat za sastav vlade, kaže hrvatski analiticar Davor Đenero koji veruje da su HDZ i Most korak do dogovora o premijerskoj poziciji.

  Mandatar potom za mesec dana mora da definiše program vlade i njen sastav, da predstavi i jedno i drugo Saboru i da dobije podršku i za program i za sastav vlade, rekao je Đenero za Tanjug.

  To će, očekuje, verovatno biti obavljeno tokom januara naredne godine, pa bi Hrvatska do kraja marta morala dobiti i budžet, jer do tada traje privremeno finansiranje države.

  „HDZ i Most su na korak do dogovora o premijeru, ali tada tek počinje pravi posao. Tada valja definisati koalicioni ugovor i raspodeliti mesta u kabinetu, te jasno definisati odgovornost partnera za obavljanje izvršne vlasti. To je posao za koji je u konsolidovanim demokratijama potrebno barem mesec dana“, rekao je Đenero i dodao da se može dogoditi da u Hrvatskoj to potraje kraće od ovog „uvodnog“ dogovora o tome ko će s kim formirati parlamentarnu većinu.

  Ali, kaže Đenero, ako se to obistini, to će biti signal da buduća vlada neće biti niti stabilna niti sposobna da sprovodi ozbiljne društvene reforme i preuzme odgovornost za ostvarivanje definisanih javnih politika.

  Đenero objašnjava da se Hrvatska prvi puta našla u situaciji da nijedan od dva velika bloka, ni onaj okupljen oko socijalista, ni onaj oko demohrišćana, ne može da prikupi većinu.

  U takvim okolnostima, prema njegovim rečima, u konsolidovanim demokratijama koje imaju sličan izborni i politički sistem popust Nemačke i Austrije, socijalisti i demohršćani uspostavljaju veliku koaliciju, dakle dogovor o saradnji između dve najveće stranke.

  „U Hrvatskoj takva koalicija nije moguća, pre svega zato što su uspostavljeni antagonistički odnosi među dvema najvećim strankama, a posebno među njihovim vođstvima. Kampanja je dodatno zaoštrila taj antagonizam, jer su socijalisti svoju kampanju gradili pre svega na napadima na glavnu stranku dosadašnje opozicije, kako bi se iz arene potisnula rasprava o učincima prethodne administracije“, naveo je.

  Za treći politički blok, Most nezavisnih lista, Đenero kaže da to nije konsoidovana politička stranka, te da su njihovi birači u manjem obimu birači levice, a većim birači desnice, oni nezadovoljni hrvatskim hrvatskim političkim elitama.

  „To su protestni glasači, i brzim opredeljivanjem za ulazak u koaliciju, kao mlađi partneri, Most bi izgubio podršku većine svog biračkog tela. Zato su im bili potrebni ‘dugi’ pregovori, koji su započeli raspravom o javnim politikama, a nastavljeni su raspravom o strukturiranju buduće administracije. Tokom tih pregovora Most je izgubio četiri od 19 zastupnika, ali se konsolidovao kao stranka i na kraju tih pregovora našao je način kako da odabere budućeg partnera, a da se pritom ne dovede u poziciju ‘mlađeg’, podređenog člana vladajuće koalicije“, naveo je Đenero.

  Upitan kako razume poruku predsednice Kitarović koja je juče rekla da više neće tolerisati odugovlačenje u pregovorima, Đenero kaže:

  „Predsednica insistira na svojoj ulozi sidra stabilnosti političkog sistema. Ona je svesna da se strankama ne sme ostaviti ‘sve vreme sveta’ za dogovor o koaliciji i da je za stabilnost demokratskog poretka važno što pre formirati administraciju, ili ‘preseći’ i raspisati nove izbore“, rekao je Đenero.

  Tokom pregovora ona se, kaže, ponašala izrazito neutralno, a čini se da je deo njenih bivših stranačkih kolega u HDZ nezadovoljan njenim ponašanjem, jer su očekivali da će ona pogodovati svojoj bivšoj stranici i njoj kao relativnom pobedniku „preko reda“, bez potvrde o okupljanju apsolutne većine, dodeliti mandat za sastavljanje vlade.

  „Iako je očito da su HDZ i Most na korak od postizanja dogovora, Predsjednica im je poslala upozorenje da moraju ubrzati finalizovane pregovora i iduće sedmice nominovati premijerskog kandidata, te tako dokazati da ga podupire najmanje 76 zastupnika u Saboru. Ako to ne bi učinili, Predsednica bi tada raspustila vladu Zorana Milanovića, imenovala nestranačku činovničku vladu i raspisala izbore, negde tokom januara ili početkom februara“, naveo je Đenero.

  I Đenero smatra da tripartitna vlada nije realna opcija, jer kad bi ona bila moguća, moguća bi, kaže, bila i velika koalicija, saradnja HDZ-a i SDP-a bez Mosta, a u velikoj bi koaliciji bilo lakše definisati odgovornost i podeliti uloge, nego u „mastodontskoj koncentracionoj vladi, u kojoj bi učestvovale praktično sve političke frakcije zastupljene u parlamentu, osim manjinskih zastupnika i jednog zastupnika protestnog pokreta, Živog zida, odnosno dvojice zastupnika Glavaševog pokreta, koji ne pripada ustavnom luku i s kojim demokratske stranke ne mogu da sarađuju.

  Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com