Novosti online

Део буџетских плата за Фонд Епархије рашко-призренске

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је кориснике буџетских средстава на Косову и Метохији да издвоје део дохотка за подршку Фонду Епархије рашко-призренске. Тај позив Ђурић је упутио уочи састанка у Београду са политичким представницима Срба на Косову и владиком рашко-призренским Теодосијем на којем се разговарало о томе како да се ефикасније материјално помогне рад Епархије рашко-призренске.

Ђурић је навео да сматра нормалним да ако има десетине хиљада корисника буџетских средстава на Космету, ти људи помогну епархијски фонд и буду пример другима.

„Сва средства ће бити под будним, пажљивим, домаћинским и исправним управљањем цркве, а имаће за циљ да ојачају функционисање нашег народа у општинама и срединама где је најугроженији и обезбеде да у оним срединама где се земљиште и други ресурси продају и осипају то буде заустављено”, рекао је Ђурић.

Како је навео, неће бити наметања и никоме се неће одређивати и прописивати колико треба да издвоји, већ ће то свако урадити по сопственој савести.

Срби на Косову и Метохији су ту да остану
Србија и Срби на Косову и Метохији неће бити угашени, угушени, протерани и неће нестати, поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. „Јасно поручујемо свим добронамернима и недобронамернима да су Срби и Србија на Косову и Метохији ту да опстану и остану”, рекао је Ђурић отварајући састанак представника Срба са Косова и Метохије. (Танјуг)

Владика рашко-призренски Теодосије изјавио је да средства из фонда неће бити коришћена за текуће потребе, већ ће се реализовати заједнички приоритети од општег интереса, важни за све Србе на Косову и Метохији.

Како је за „Политику” објашњено у Епархији рашко-призренској, овај фонд основан је пре око годину дана при Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве. Епархија рашко-призренска већ има потписане уговоре са већином српских политичара на Косову и Метохији који су се одлучили да део својих примања одвајају за тај фонд. Како су навели, реализација пројеката од тог новца тек предстоји, али се надају и већој подршци владе и осталих корисника буџетских средстава.

Један од великих пројеката који се већ 15 година спроводи под окриљем Епархије рашко-призренске су народне кухиње на Косову и Метохији, које води невладина организација „Мајка девет Југовића”. Светлана Стевић, председница ове организације, каже да претпоставља да ће рад шест народних кухиња на Космету бити подржан убудуће и из овог фонда.

– Један од показатеља тешке ситуације јесте и то што се увећава број корисника наших народних кухиња. За сада их има око 2.000. Канцеларија за Косово и Метохију сваке године издваја део средстава за рад народних кухиња, имамо и максималну подршку Епархије рашко-призренске, али без хуманитарних акција, тешко да би новац који добијамо из буџета био довољан да покрије све потребе – каже Светлана Стевић.

У једној од последњих хуманитарних акција за помоћ народним кухињама на Косову и Метохији, која је током јануара спроведена у сарадњи са ЈКП „Инфостан” прикупљено је више од четири милиона динара.

– Имамо пунктове на којима корисници преузимају свој оброк. Само у општини Ново Брдо има више од 20 таквих пунктова и возач пређе 140 километара свакодневно развозећи храну на сваки од њих – прича Светлана Стевић.

Део намирница производе и сами. У Прековцу је тако, отворена пекара у којој се пече хлеб, а у општини Ново Брдо су фарме коза, крава, товних бикова, са којих се народним кухињама достављају млеко, козји и крављи сир. Такође, обрађују око 35 хектара земље, а захваљујући раду 50 волонтера сваког дана до корисника стиже оброк – хлеб и 750 милилитара хране.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh