Gradovi

Deo opozicije najoštrije osudio izručenje generala Đukića

PODGORICA/BEOGRAD – Deo crnogorske opozicije najoštrije je danas osudio izručenje državljanina Srbije, generala Borislava Đukića, Hrvatskoj i to, kako se navodi, bez ikakvog objašnjenja i obaveštenja, što je nezampćen odnos prema Srbiji u crnogorskoj istoriji.

Nova srpska demokratija ocenjuje da je reč o „podlom i kukavičkom“ gestu crnogorskog režima, koji je generala Đukića izručio neprijatejima, onima od, kako se navodi, kojih je branio srpski narod na području nekadašnje RSK.

Član glavnog odbora te stranke Radoš Zečević je poručio da je odluka crnogorskih vlasti stigla u trenutku kada se u Hrvatskoj iznova povampiruje ideologija koja je u smrt odvela na stotine hiljada Srba, ali ni ta činjenica nije bila važna vladi Crne Gore i ministru pravde Zoranu Pažinu.

„Podsećamo da je ministar Pažin iz Splita, i da nije imao brze noge i konkretan plan bekstva, i da nije među prvima zbrisao iz tog grada, možda bi i on završio kao naši rezervisti iz nikšićko-šavničke grupe u Lori, samo zato što je tada bio Srbin. Sramotno je da, posle svega, baš njemu Milo Đukanović određuje da isporuči generala Đukića onima zbog kojih je Pažin promenio adresu, pa se zbog toga danas nalazi u Podgorici a ne u Splitu“, naveo je Zečević, u saopštenju dostavljenom medijima.

I Demokratska narodna partija najoštrije je osudila izručenje generala Đukića Hrvatskoj ocenivši da je ona sramna.

U saopštenju te stranke se navodi da odluka o izručenju generala Đukića, izaziva „duboku odvratnost i prezir kod svakog građanina Crne Gore u kome nisu umrli savest i poštenje“.

„Motivi za njeno donošenje mogu se jedino tražiti u sferi aktuelnog političkog nesojluka i međusobnih dilova hrvatske i crnogorske vlasti. Pomenuta odluka je najobičnija pravna brljotina koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa pravom i pravdom, a još manje sa humanošću“, navodi DNP.

Podseća se da je Srbija odmah nakon hapšenja generala Đukića, Crnoj Gori uputila zahtev za ekstradiciju, general je srpski državljanin, a ministru je itekako poznat ambijent antisrpske histerije u Hrvatskoj, koji sudski proces lišava elementarnih uslova za fer i pravično suđenje generalu Đukiću.

„Ministar Pažin je dužan da upozna crnogorsku javnost sa odgovorom na pitanje ko mu je naredio da generala Đukića izruči Hrvatskoj. Ako je to naredba premijera Đukanovića, ona se može tumačiti kao kupovina sopstvene slobode. Ako nekog treba isporučiti Hrvatskoj prvo mesto je rezervisano za aktuelnog premijera Đukanovića a drugo za zatočenog predsednika političkog saveta i ideologa DPS-a Svetozara Marovića, jer prvi mrzi šah a drugi je izmislio rat za mir“, navodi se u saopštenju te stranke.

Navode i da je ovakav odnos prema državi Srbiji nezapamćen u crnogorskoj istoriji.

Crna Gora je juče iz ekstradicionog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đokića.

Generala Đukića je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog veka.

General Đukić je optužnicom iz 1995.optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komadant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komadant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh