• Novosti online

  Део опозиције наставио бојкот

  Део опозиционих странака, које бојкотују рад парламента у пленуму, најавио је новинарима да ће бојкот бити настављен, оценивши да је то „што владајућа коалиција на законе о којима се расправља није поднела бесмислене амандмане, доказ да су они подношени само зато да се опозицији ускрати могућност да говори”.

  С друге стране, Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а је новинарима објашњавао да не учествује у бојкоту и да му „не пада на памет да подвије реп и напусти парламент”.

  Шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић казао је да је само после два дана бојкота „још видљивија природа скупштине која не поштује и не жели било какав дијалог, једини начин рада је напад и оптужбе на рачун опозиције”.

  Додао је: „Нама је потребна скупштина дијалога, у којој нема насиља. Сигуран сам да ћемо овим бојкотом разобличити овај начин рада и показати да нам овакав рад није потребан”.

  Татјана Мацура (СМС) навела је да је од децембра 2017. до данас одржано девет редовних и пет ванредних седница, да је усвојено 286 закона, одлука и споразума, од чега је 150 закона.

  Истакла је: „Ако је на свакој седници владајућа коалиција упутила само 300 амандмана на законе које је уложила владајућа коалиција, говоримо о цифри од 4.200 амандмана. То су ’браво амандмани’, 4.200 порука личне природе упућене лику и делу Александра Вучића. Ми мислимо да овакав рад није нормалан, а од Маје Гојковић захтевамо да сазове хитну седницу колегијума на којој ћемо говорити о томе како да унапредимо рад скупштине”.

  Јован Јовановић (КСП) казао је да је најбитније да је опозиција, без обзира на различитост заједно у бојкоту, а Ђорђе Вукадиновић (НС–ПЗСС) казао је да „саме бројке о амандманима владајуће коалиције не могу да илуструју манипулације, којима присуствујемо”.

  Посланици ЛДП-а не учествују у бојкоту, а лидер странке Чедомир Јовановић казао је новинарима да у парламенту може да се понаша онако како би требало да се понаша сваки посланик „да будем пристојан и да говорим оно што је у интересу грађана”. Истакао је да подржава грађанске протесте, али је додао: „Не могу да сарађујем са опозицијом која кокетира са популистима и десничарима, чији су лидери сарађивали са председником СНС и Србије Александром Вучићем. ”

  Потписи и техничка грешка

  Посланик Двери Драган Весовић навео је да су међу 154 потписника за сазивање овог ванредног заседања Скупштине Србије и потписи двоје бивших посланика, Весне Ракоњац, којој је мандат престао 6. марта прошле године, и Жељка Сушеца, коме је мандат престао 7. јуна прошле године.

  Упитавши како је могуће да седницу сазивају бивши посланици, Весовић је казао да овакав начин рада скупштине није „ни нормалан, ни добар и не може нас нигде довести”.

  Како је овако нешто било могуће, Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС-а, за „Политику” објашњава овако: „То је техничка грешка, моја кривица. Али ништа не мења на ствари. Потписа има довољно и без њих”. За сазивање ванредног заседања потребни су потписи најмање 84 посланика.

  Мартиновић: Ни народ ни оснивачи СзС нису потписали уговор са народом

  Шеф скупштинских напредњака казао је да део опозиције бојкотује парламент, али не и плате и путовања у иностранство о трошку Скупштине Србије. Истакао је да њега прозивају због „фалсификовања” потписа, а „они су објавили да су 6. фебруара потписали споразум са народом, али на том папиру нема потписа народа, нити су га потписали Зоран Лутовац, Милан Стаматовић, Славиша Ристић и Драган Ђилас, све оснивачи СзС”. Додао је: „Ово се зове превара народа”.

  Мартиновић је навео да, осим што „бојкоташи” не бојкотују плате, н [Anchor] е бојкотују ни путовања у иностранство, па је Маја Виденовић (ДС) поднела захтев да о трошку скупштине борави у САД 12,13. и 14. марта, а „Александра Јерков је о трошку скупштине путовала на седницу Интерпарламентарне уније где је лобирала против тога да Србија, која је, иначе, домаћин наредне конференције ове организације, не буде домаћин, јер је неслободна земља”.

  Чанак: Дневни ред није толико битан

  Лидер ЛСВ-а, чији посланици не учествују у раду текуће седнице, Ненад Чанак, казао је новинарима да овај дневни ред није толико битан за ЛСВ и додао да је председници парламента Маји Гојковић послао питање да ли је могуће да организује посебну седницу Скупштине Србије посвећену АП Војводина, „ако се та седница организује, ми ћемо јој присуствовати”.

  Ше­вар­лић на­пу­стио по­сла­нич­ки клуб Две­ри

  По­сла­ник Ми­ла­дин Ше­вар­лић, ко­ји је у пар­ла­мент ушао као не­стра­нач­ки кан­ди­дат на ли­сти Две­ри, оба­ве­стио је пред­сед­ни­цу пар­ла­мен­та Ма­ју Гој­ко­вић да је на­пу­стио овај клуб и да ће убу­ду­ће де­ло­ва­ти као са­мо­стал­ни по­сла­ник. Ше­вар­лић, ина­че, не бој­ко­ту­је сед­ни­це скуп­шти­не.

  Адри­ја­на Авра­мов пре­шла из ДЈБ-а у СНС

  Шеф по­сла­нич­ке гру­пе СНС-а Алек­сан­дар Мар­ти­но­вић оба­ве­стио је но­ви­на­ре да је Адри­ја­на Авра­мов, ко­ја је у пар­ла­мент ушла на ли­сти ДЈБ Са­ше Ра­ду­ло­ви­ћа и ко­ја је по­ло­жи­ла по­сла­нич­ку за­кле­тву, пре­шла у Срп­ску на­пред­ну стран­ку. Ка­зао је да је и „она же­на схва­ти­ла да је по­ли­ти­ка Са­ше Ра­ду­ло­ви­ћа без ци­ља и хо­ће за­јед­но са на­ма да по­др­жа­ва рад вла­де и Алек­сан­дра Ву­чи­ћа”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com