• Gradovi

  Deset najboljih proslava Nove godine na filmu i u književnosti

  LONDON – Povodom nove, 2016. godine, londonski list „Gardijan“ napravio je listu 10 najboljih dočeka na filmu i u književnosti.

  Na čelu liste našla se proslava novogodišnje noći u čuvenoj romantičnoj komediji „Kada je Hari sreo Sali“, veoma poznatoj i po sceni lažnog orgazma koji junakinja filma, koju glumi Meg Rajan, izvodi u jednom restoranu.

  „Kada shvatiš da želiš da provedeš ostatak života sa nekim, poželiš da taj ostatak života počne što pre“, kaže Hari (Bili Kristal) na žurci 31. decembra u Njujorku kada shvati da je zaljubljen u Sali.

  Na drugom mestu je doček Nove godine u jednoj od epizoda serije „Prijatelji“ iz 1999. kada Džoijeva cimerka Dženin (El Mekfirson), koja radi za televiziju, poziva Džoija, Moniku i Rosa da prisustvuju probi novogodišnjeg programa.

  Željni da se pojave pred kamerama, Monika i Ros Geler će izvesti svoj čuveni ples iz školskih dana.

  Treću poziciju drži film katastrofe „Posejdonova avantura“.

  U ovom blokbasteru iz 1972, u režiji Irvina Alena, scena dočeka Nove godine odvija se na luksuznom kruzeru „Poseidon“ koga udara i prevrće ogromni plimski talas. Popevši se na novogodišnju jelku, ratoborni sveštenik (Džin Hekmen) uspeva da usmeri malu grupu preživelih do bezbednog položaja.

  Jedan od nezaboravnih „novogodišnjih“ trenutaka na filmu je i scena iz „Zlatne gronice“, kada Čarli Čaplin izvodi svoj čuveni ples sa kiflicama nabodenim na viljuškama. „Ples kiflica“ se publici toliko dopao da su vlasnici bioskopa često zaustavljali traku i puštali scenu iznova po nekoliko puta. Čaplin je jednom rekao da je to film po kojem bi želeo da ga pamte.

  Na petom mestu je uvodna, novogodišnja scena u filmu „Rules of Civility“ iz 2011. koji je reditelj Amor Touls snimio inspirišući se životom svoje bake, a u kojoj protagonisti „započinju veče s planom da rastegnu što je više moguće tri dolara“ koliko zajedno poseduju.

  Na šestoj poziciji nalazi se komedija „Kolo sreće“ sa Denom Ekrojdom, Edijem Marfijem i Džejmi Li Kertis, a na sedmoj roman „Zvona“ Čarlsa Dikensa, u kom glavni junak Troti Vek ponovo pronalazi veru i želju za životom.

  Poslednja tri mesta zauzimaju drugi deo Kopoline trilogije „Kum“ sa scenom „poljupca smrti“ tokom dočeka Nove godine na Kubi za vreme diktatora Fulgensija Batiste, zatim roman „Dug put do dna“ Nika Hornbija iz 2005. o neuspelom grupnom samoubistvu i na kraju epizoda „Dobre vesti“ kultne američke serije „Ljudi sa Menhetna“ u kojoj Don Drejper (Džon Hem) i Lejn Prajs (Džered Haris) dočekuju Novu godinu uz ogromne količine viskija i dve kolgerle.

  AP Photo/Eugene Hoshiko

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com