Novosti online

Десет политичара из БиХ на „црној листи”

Од нашег дописника

Сарајево – Амерички сенатор Роџер Викер тражи од администрације Барака Обаме да заустави корупцију у Босни и Херцеговини и да казни политичаре који су актери корупције, тако што ће замрзнути њихову имовину у Америци и забранити им улазак у ту државу, пише „Дневни лист”. Прецизне податке о најситнијим детаљима њиховог богатства, како се наводи, „имају и Брисел и Вашингтон”, а имају и „заокружена имена десет политичара”. У захтеву, који је адресирао на Џона Керија, државног секретара САД, Викер упозорава да су политичари у БиХ „развили и омогућили корупцију ужасавајућих размера”, због чега је блокирана економија, парализована држава, а инвеститори изложени непотребном ризику.

Осим замрзавања имовине и забране уласка у САД, амерички сенатор, који је и председник америчке Хелсиншке групе и један од најутицајнијих америчких политичара, тражи да службени Вашингтон доказе о корупцији у БиХ „подели са својим европским партнерима” како би се „ЕУ дала прилика за сличне акције”.

Међутим, таква идеја у ЕУ постоји већ две године и преточена је у конкретан план, што је потврђено и „Дневном листу” у најмоћнијим круговима међународне заједнице у БиХ. Извор тог листа навео је да се само чекало да и Вашингтон заузме исти став и да је преостало „техничко” усклађивање ставова.

„Америчка администрација неће остати глува на службени захтев сенатора Викера и стаће иза њега, потпуно је свеједно хоће ли то бити тихо или бучно. С обзиром на то да ЕУ нема ништа против кажњавања политичара који су актери крупне политичке корупције у БиХ, извесно је да ће појединцима бити замрзнуто располагање имовином и да ће им бити забрањен улазак у ЕУ и САД. То ће се догодити до лета ове године, а то значи стављање неких политичара и дужносника из БиХ на европску и америчку црну листу”, рекли су у најмоћнијим иностраним дипломатским круговима у Сарајеву.

Захтев утицајног сенатора Викера, подсећа „Дневни лист”, долази месец и по након што је Морин Кормак, амерички амбасадор у БиХ, изјавила да је „корупција рак-рана БиХ која уништава срж земље и највећа је препрека у настојању грађана да себи осигурају бољи живот”. Ту изјаву Кормакова је дала крајем прошле године, наглашавајући како би „било сјајно објавити листу од десет најодговорнијих особа за корупцију у БиХ, а чини се да сви овде већ знају ко су ти људи“.

На све ово, почев од онога што је амбасадорка Кормак зажелела, до захтева Викера, водећи политичари у БиХ одговарају ћутњом, јер знају да се „нешто спрема”. Европска унија је још пре две године, према наводима „Дневног листа”, својим каналима послала сигнале политичарима у БиХ да поседује „машине за млевење” и „специјалне хаубице”, али без САД иза себе није то могла конкретно показати.

—————————————–

Додик: Поразно је ако нисам први

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је апсолутно недостојно једне тако велике земље као што су САД да се њихов амбасадор отворено меша у унутрашње ствари било које земље, па и БиХ.

„Уколико је тачно да амбасадор САД у БиХ најављује ’црну листу за политичаре’, то није ништа ново. Ако нисам први (на листи), онда је то за мене пораз”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је пре неколико дана амерички амбасадор „држао предавање како треба да се понашају неки политичари”. „Ми имамо изворни легитимитет и кога ће они ставити на ту листу, апсолутно ме не занима. Али то су приче последњих 20 година, стално неке листе, стално нешто, ко год је од тих амбасадора фрустриран, не може да оствари своје накарадне идеје, одмах причају о неким листама, па нека причају – то је њихов проблем. Али ако јесте то што ви кажете, а ако није извињавам се госпођи (Морин) Кормак”, рекао је Додик новинарима.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh