• BG

  Десета конференција руских сународника у Србији

   

  Десета конференција руских сународника у Србији у организацији Координационог савета руских сународника у Србији одржана је у Београду 5. октобра 2019. године.

  Конференција је одржана у Руском дому, врло лепом здању изграђеном далеке 1933. године с наменом коју има и данас: «Да би се вредностима духовног и моралног живота руског народа дала достојна ризница…» Распитали смо се код запослених о згради Руског дома у Београду. «У свету, у различитим земљама, постоји 86 оваквих домова, али је наш најстарији; у ствари наш је и најлепши.», не крију задовољство.

  На почетку скупа, учеснике и госте је поздравила његова екселенција Александар Аркадијевич Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији. У свом обраћању, амбасадор је пожелео успешан рад учесницима Конференције и истакао значај даљег унапређења сарадње двеју држава и два народа.

  Тема конференције је била «Седамдесет пета годишњица победе у Другом светском рату – ослобођење Белорусије», о чему су говорили Галина Љубојевић из Ужица и историчар, пуковник у пензији, Мића Живојиновић, као и други учесници. У дикусији су изнете чињенице о догађајима на источном фронту у Другом светском рату, а нарочито је истакнут значај војних операција предузетих ради ослобођења Белорусије, које су имали велики утицај на успешно ослобођење Западне Европе.

  У оквиру Конференцију одржана су три округла стола посвећена актуелним питањима из живота руске заједнице у Србији.

  На окруклом столу «Заштита права и интереса сународника у Србији» изнети су проблеми с којима се сусрећу Руси у Србији; административни, у вези с остваривањем права из домена социјалне, здравствене и пензијске заштите, али и свакодневни проблеми с којима се припадници руске националне мањине сусрећу на послу, у школи…

  Следећи округли сто је био посвећен младима, те је имао и такав назив: «Омладински покрет». Том приликом, расправљано је о питањима подмлатка руске заједнице у Србији.

  Трећи округли сто је био посвећен сарадњи с локалним заједницама у Србији и сарадњи с медијима. На овом округлом столу, размењена су искуства локалних организација руских сунардоника и пријатеља Русије из више средина у унутрашњости Србије.

  На округлим столовима, учествовали су представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, представници руске државне организације за сарадњу с руским сународницима у иностранству и међународна хуманитарна питања «Росотрудничество», представници државних органа Републике Србије, адвокати, али и Руси из целе Србије, обични људи које можемо свакодневно сусрести на улици.

  У оквиру Конференције, одржана је и седница Економског форума, на којој је било речи о досадашњој привредној сарадњи Србије и Русије и о могућностима унапређења економских веза двеју земаља.

  Учесници Конференције су имали прилике да темељито претресу питања положаја и значаја руске заједнице у Републици Србији, питања очувања националног идентитета и националне културе, као и да сагледају перспективе даљег развоја и саме руске заједнице и сарадње и пријатељства руског и српског народа.

  Читав скуп је протекао у врло конструктивној атмосфери. Припадници руске заједнице у Србији и сви учесници Конференције су показали присуство високо изграђене свести о потреби даљег развоја блиских културних, духовних, привредних и политичких, али првенствено пријатељских односа Руса и Срба.

  На крају Конференције, донета је резолуција, коју ћемо објавити у целини.

  Београд, октобар 2019. године

  Текст и фото: Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com