Regioni

ĐETIĆI ĆE SKUPO PLATITI ZA LIMENKU: Milo uterao 10,5 miliona evra u džep bratu Acu Đukanoviću!

„Sada je izvesno da je državi nanesena materijalna šteta u iznosu od oko 10,5 miliona evra koja država treba da plati Đukanoviću“, rekao je poslanik Demokrata, Velizar Kaluđerović.

Demokrate su dokumentaciju o ovom slučaju i informaciju prosledili Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, od koga očekuju da reaguje zbog štete koja je naneta državi. Kaluđerović je rekao da je ovakav štetan posao jedan od razloga zbog kojih oni neće podržati kabinet Mila Đukanovića.

Zgrada Uprave policije popularnpo nazvana Limenka (Foto CdM)Zgrada Uprave policije popularnpo nazvana Limenka (Foto CdM)

Prema pravosnažnim presudama, šteta po državu nastupila je zbog neizvršenja obaveza države utvrđenih Ugovorom o prenosu prava korišćenja na gradskom građevinskom zemljištu površine 7.637 m2 označenog kojeg su država Crna Gora – Uprava policije i Aco Đukanović zaključili 20. maja 2008. godine. Navedenim Ugovorom je određeno da se vrši prenos prava korišćenja s mogućnošću sticanja prava svojine na predmetnom zemljištu, pri čemu se država Crna Gora – Uprava policije obavezala da demontira i transportuje postojeći objekat bruto površine 4.476,84 m2 (objekat CB podgorica, zvani „limenka“), koji se nalazi na predmetnoj lokaciji najkasnije u roku od 24 meseca od dana zaključenja Ugovora.

Nadležni organi države Crne Gore nisu međutim izvršili ugovornu obavezu, uklanjanja postojećeg objekta sa zemljišta koje je bilo predmet kupoprodaje, već su 14.maja 2012. godine, obavestili kupca zemljišta Aca Đukanovića da neće ispuniti svoju obavezu i predati mu u posed predmetne nektretnine.

Aleksa Bečić (Foto printscreen CdM)Aleksa Bečić (Foto printscreen CdM)

„To je građaninu Acu Đukanoviću dalo osnov da jednostrano raskine predmetni Ugovor i pokrene sudski postupak radi naknade štete – izmakle dobiti, koji je okončan na način da će država Crna Gora biti obavezna da tužiocu Acu Đukanoviću isplati iznos koji neće biti manji od 10,5 miliona evra na ime izgubljene dobiti, kamata i troškova sudskog postupka“, tvrdi lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

On je poručio Stankoviću da je u vremenskom periodu od dana zaključenja predmetnog Ugovora do isteka dvogodišnjeg roka za njegovo izvršenje, funkciju predsednika Vlade Crne Gore obavljao Milo Đukanović.

„Predmetni ugovor u ime države Crne Gore – Uprave policije potpisao je direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji se na toj funkciji nalazio do 29.decembra 2011. godine. Funkciju ministra unutrašnjih poslova u vreme zaključenja predmetnog Ugovora i do 10. juna 2009. godine, obavljao je Jusuf Kalamperović, a od 10.juna 2009. do 4.decembra 2012. godine Ivan Brajović“, kazao je Bečić.

Velizar Kaluđerović (Foto Printscreen vijesti.me)Velizar Kaluđerović (Foto Printscreen vijesti.me)

On tvrdi da je zbog toga na delu visoka organizovana i koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera.

„Kada se sagleda kompletan postupak postoji mnogo razloga za sumnju da je u ovom slučaju bila na delu organizovana i koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera čije je nevršenje službene dužnosti imalo za cilj da građanin Aco Đukanović, inače brat Predsednika Vlade, stekne višemilionska novčana sredstva na štetu države i građana Crne Gore“, tvrdi Bečić.

Poslanik Velizar Kaluđerović poručuje da je sada na potezu Tužilaštvo.

„Iznos od 10,5 miliona evra koji će država morati da isplati Acu Đukanoviću na teret sredstava MUP-a odgovara petomesečnim zaradama svih službenika Uprave policije Crne Gore, to je 38 hiljada prosečnih penzija u Crnoj Gori. Podsećam, primenom neustavne Uredbe Vlade za plaćanje sedam centi po litru goriva od građana i pravnih lica uzeto je približno onoliko sredstava koliko će država sada morati da obešteti jednog građanina. Država će obeštetiti građanina Aca Đukanovića istim iznosom za koji je Vlada prodala Institut dr Simo Milošević u Igalu“, kazao je Kaluđerović.

(CDM)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh